La miezul nopții încetează starea de alertă după doi ani. Se elimină toate restricțiile!

După aproape doi ani, se ridică starea de alertă impusă din cauza pandemiei de Covid-19. Cea impusă prin Hotărârea de Guvern emisă începând din 7 februarie expiră în 8 martie, la ora 24.00, astfel că de miercuri 9 martie nu mai sunt valabile restricțiile aferente, în condițiile în care Guvernul a anunțat că nu va prelungi starea de alertă.

Se elimină astfel, printre altele, obligativitatea purtării măștii (în aer liber și în interior), precum și certificatul digital care trebuia prezentat la intrarea în restaurante, la anumite evenimente sau în instituții. Purtarea măștii în spații închise devine recomandare. Totodată, elevii nu mai sunt obligați să meargă cu măști la școală (masca se păstrează cu titlu de recomandare, alături de respectarea regulilor de igienă) și nu se mai organizează cursuri sau examene online.

Ministerul de Interne a transmis, că, de la miezul nopţii, încetează toate restricţiile impuse pe durata pandemiei, inclusiv portul măştii de protecţie în spaţii publice. De asemenea, actele care au expirat pe durata stării de alertă trebuie înlocuite în următoarele 90 de zile, instituţiile urmând a lua măsuri pentru a nu se produce aglomeraţie. ”Astfel, începând cu ora 00.00, încetează toate restricţiile, precum şi restrângerea sau interzicerea unor activităţi aşa cum erau prevăzute în actul normativ menţionat (spre exemplu: obligativitatea purtării măşti de protecţie în spaţiile publice, restrângerea sau interzicerea organizării şi desfăşurării de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, restrângerea sau interzicerea circulaţiei persoanelor şi vehiculelor în locurile şi, după caz, în intervalele orare stabilite, organizarea muncii la domiciliu etc)”, a precizat MAI.  

Totodată, la nivelul structurilor MAI, încetează măsurile privind angrenarea poliţiei locale în cadrul activităţilor realizate de către unităţile de poliţie, precum şi subordonarea operaţională a serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă şi a serviciilor de ambulanţă. 

Ministrul Sănătăţii a transmis că toate restricțiile sunt ridicate de mâine, dar că prudența și responsabilitatea individuală trebuie să reprezinte principalele atribute ale perioadei următoare, fiind recomandate, printre altele, purtarea măştii de protecţie în spaţiile deschise aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spaţiile închise, în grădiniţe, şcoli şi universităţi, evitarea spaţiilor aglomerate.

România s-a aflat în stare de urgență în perioada 16 martie – 14 mai 2020, iar din 15 mai 2020 până în 8 martie 2022 inclusiv în stare de alertă.