Inspectorii ITM, în campanie prin liceele din judeţ

Datele statistice analizate periodic de Inspecția Muncii au evidențiat faptul că, datorită condițiilor sociale în care trăiesc, tinerii romăni caută locuri de muncă după împlinirea vîrstei de 16 ani și chiar mai devreme. Cei mai mulți prestează munci sezoniere în timpul vacanțelor de vară. Ei acceptă foarte ușor să lucreze fără forme legale și să presteze munci nepotrivite cu insuficiența lor maturitate fizică și mentală.

În conformitate cu statisticile europene, rata accidentelor de muncă în cazul lucrătorilor tineri, cu vîrste cuprinse între 18 si 24 de ani, este cu 50% mai mare decît la orice grupă de vârstă a lucrătorilor.

În acest context, Inspecţia Muncii a demarat experimental,  încă din anul 2003, în cîteva județe din țară, programul „Valente culturale ale securităţii şi sănătăţii în muncă”,  pentru formarea unei culturi de prevenire în randul tinerilor din licee şi şcoli de arte şi meserii. Acest program a fost dezvoltat şi extins la nivelul tuturor judeţelor ţării pe perioada 2007-2011 şi reluat pe perioada 2013-2020.

Proiectul are ca obiectiv pregătirea tinerilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă înainte de debutul activităţii profesionale, prin dezvoltarea unui program educaţional  menit să formeze o atitudine corespunzatoare cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă , la conştientizarea riscurilor şi la luarea măsurilor adecvate pentru prevenirea acestora la locurile de muncă.

În județul Vaslui a fost semnat un protocol de colaborare între Inspectoratul Teritorial de Muncă și Inspectoratul Școlar Județean Vaslui pentru desfasurarea acestui proiect, pentru perioada 2016-2018, s-a prezentat proiectul și s-au selectat școlile participante .

În acest an au fost selectate 6 unităţi şcolare: Liceul “Ştefan Procopiu” Vaslui, Liceul Tehnologic “Ion Mincu” Vaslui, Colegiul Economic “Anghel Rugină” Vaslui, Liceul Tehnologic “Nicolae Iorga” Negrești, Liceul Tehnic “Alexandru Ioan Cuza” Bârlad şi Colegiul Tehnic “Marcel Guguianu” Zorleni

Proiectul a fost prezentat reprezentanților școlilor participante , au fost selectați profesorii participanți și au fost stabilite modalitățile de colaborare între inspectorii de muncă și cadrele didactice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.