Antreprenoriatul şi economia digitală, într-o dezbatere iniţiată de Filiala PLUS Vaslui

Ce este un antreprenor, care sunt provocările şi capcanele cărora trebuie să le facă faţă  o persoană care doreşte să demareze o afacere, în ce constă un plan de afaceri bine întocmit, ce poate şi ce nu poate oferi o firmă de consultanţă, care sunt modalităţile de a accesa cu succes programele de finanţare, care este impactul tehnologiei moderne în economie şi cum poate fi economia digitală o cale de succes a unei afaceri. Acestea sunt doar câteva dintre subiectele dezbătute duminică, 26 ianuarie, în cadrul primei acţiuni din cadrul proiectului „Vaslui, oraşul iniţiativelor”, un demers al Filialei Judeţene PLUS Vaslui.

Dezbaterile au fost susţinute de Ioan Creţu-consultant accesare fonduri europene, Ionel Popa- expert fonduri europene şi Daniel Ştefan Vicovanu -specialist comunicare online. Discuţiile au fost interactive, cei peste 50 de vasluieni prezenţi la întâlnire având astfel posibilitatea să găsească răspuns la unele probleme, cei trei având şi calitatea de oameni de afaceri şi, implicit, experienţa practică necesară în rezolvarea unor ipedimente. 

„Manifestarea de astăzi este rezultatul dorinţei noastre de a încuraja antreprenoriatulşi a dorinţei noastre de a antrena  cât mai mulţi vasluieni înceea ce se numeşte „economia digitală”. Este pentru prima dată când în municipiul Vaslui se desfăşoară o deybatere pe cele două teme iniţiativă antreprenorială şi fonduri europene, respectiv economie digitală. Sunt două subiecte aflate în strânsă legătură, iar judeţul Vaslui stă destul de prost în acest domeniu, dar există un potenţial fenomenal de creştere pe care noi vrem să îl cultivăm. Ne-am propus ca, în funcţie şi de feedback-ul pe care îl primim la întâlnirea de astăzi, să continuăm seria dezbaterilor. Vreau să precizez că acestea nu sunt adresate doar membrilor PLUS, dovadă fiind că şi la acţiunea de astăzi mai mult de jumătate dintre participanţi nu sunt membri de partid”, ne-a precizat Marcel Lădatu, preşedintele Filialei Judeţene PLUS Vaslui, subliind faptul că în cadrul dezbaterilor organizate în cadrul proiectului „Vaslui, oraşul iniţiativelor” se vor evita subiectele politice.

„Sub acest generic am gândit o serie de acţiuni care să încurajeze iniţiativele pe toate planurile. Primul subiect l-a constituit antreprenoriatul şi economia bazată pe tehnologia informaţiei, pentru că în judeţul nostru acesta este domeniul în care se simte cea mai mare nevoie de iniţiative. Neavând prea mari şanse ca în judeţul nostru să apară nu ştiu ce mari coloşi industriali, trebuie să susţinem iniţiativele mici, fie că sunt PF-auri, SC-uri, fie că sunt în domeniul serviciilor, a producţiei sau comerţului. Este ceea ce ne poate ajuta pe noi, la nivelul judeţului. Încercăm să ajutăm pe oameni şi care sunt oportunităţile legate de distribuţia produselor sau a serviciilor pe internet, ca şansă de de dezvoltare. În următoarele întâlniri vom deybate şi alte teme, cum ar fi cea a iniţiativelor civice, de ce trebuie demarate şi de ce trebuie susţinute, dar şi pe alte domenii: tineret, mediu, sport….Va fi un şir de dezbateri pe diferite teme, susţinute de oameni specializaţi în domeniul respectiv, care să poată vorbi în cunoştinţă de cauză. Grupul nostru ţintă sunt tinerii şi acei oameni care cred că au un cuvânt de spus  în viaţa socială a judeţului”, ne-a spus Ioan Creţu, membru PLUS, dar şi consultant în fonduri europene şi antreprenor.