Incendiile de amploare continuă! Noapte de foc pentru pompierii vasluieni

Azi-noapte, pompierii militari din cadrul Detașamentului Bârlad au intervenit cu cinci autospeciale și echipaje specializate pentru limitarea și lichidarea mai multor incendii izbucnite în comuna Bogdănița, în localitățile Cârțibași, Schitu și Coroiești. Inițial, pompierii au fost solicitați să intervină în satul Cârțibași, acolo unde au lucrat pentru stingerea unui focar care a distrus peste trei hectare de vegetație uscată și mărăciniș. La doar câteva minute distanță, pompierii bârlădeni au fost solicitați să intervină în localitatea Schitu, pentru limitarea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată observat foarte târziu. Incendiul din satul Schitu a avut mai multe particularități. Inițial, focul cuprinsese aproximativ un hectar de vegetație uscată, dar nu a fost observat la timp. După întețirea vântului, pe o fâșie de câțiva metri lățime, incendiul s-a propagat spre pădurea tânără care străjuia localitatea.

Terenul foarte accidentat și vântul puternic au făcut extrem de dificilă intervenția pompierilor militari și a celor de la SVSU Bogdănița, a localnicilor și a reprezentanților ocolului silvic. După aproximativ șapte ore de muncă asiduă, au fost lichidate și ultimele focare. Au ars aproximativ 20 hectare pădure tânără de salcâm și stejar, fiind salvate alte peste 100 hectare de pădure în parcelele limitrofe. Din cauza temperaturii ridicate, arborii sunt afectați în diferite proporții.
În localitatea Coroiești, la sosirea pompierilor militari, incendiul se manifesta violent pe o suprafață de aproximativ 75 hectare vegetație uscată și mărăciniș, existând pericolul de propagare la trei locuințe aflate în apropierea focarului. Prioritatea pompierilor a fost salvarea celor trei locuințe aflate în pericol. După aproximativ patru ore, incendiul a fost lichidat, cele trei locuințe și anexele acestora fiind salvate. Au ars aproximativ 80 hectare uscată și mărăciniș.
Cauza probabilă de izbucnire este una comună pentru toate cele trei incendii din comuna Bogdănița, și anume, lucrul cu foc deschis în spații deschise.

Riscul de a produce pagube materiale însemnate sau victime omenești este foarte ridicat, deoarece multe dintre incendii s-au manifestat și se manifestă în apropierea locuințelor, a căilor rutiere sau a fondurilor forestiere.
Rugăm cetățenii să fie mai responsabili și să respecte următoarele măsuri de prevenire atunci când desfășoară activități de igienizare:

 • condiţii meteorologice fără vânt;
 • colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
 • executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produse petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
 • curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o rază de minim cinci (5) metri;
 • desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
 • asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
 • supravegherea permanentă a arderii;
 • stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
 • interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

𝐀𝐭𝐫𝐚𝐠𝐞𝐦 𝐚𝐭𝐞𝐧𝐭̧𝐢𝐚!
Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, următoarele fapte:

 • arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
 • amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.