O carte pe zi: ”Anne Boleyn. Iubirile lui Henric al VIII-lea”, de Brandy Purdy

”-Doamnă, vă poruncesc să îmi spuneți cum de a ajuns în mâna lui Wyatt acea podoabă și de ce o poartă la inimă?

-Prin hoție, a răspuns Anne liniștită. În același fel în care și Maiestatea  Voastră a pus mâna pe inelul meu.

Preț de câteva clipe toată lumea a încremenit de uimire, căci Anne tocmai ce-l făcuse hoț pe regale Angliei!

-Și cred că îl poartă la inimă, a continuat ea, pentru că de l-ar purta în jurul taliei, așa cum ar fi nimerit să o facă, lumea ar râde de el, căci bijuteria și-ar pierde din farmec dacă nu ar fi purtată peste fuste. Henric și-a dat atunci capul pe spate și a izbucnit în râs.

-Pe cinstea mea, Anne, ce femeie ești! Apoi i-a întins brațul și s-au întors împreună la palat, plini de zâmbete și voioșie.

Privindu-I cum se îndepărtează, George a dat din cap zâmbind și spunînd cu mândrie:

– Nu mai e nimeni alta ca Anne!”

Acțiunea romanului se petrece în Anglia secolului al XVI-lea (1500-1541) și prezintă, prin perspectiva unei doamne de la curte, povestea, mai mult sau mai puțin detaliată a cinci din cele șase căsnicii ale  regelui Henric al VIII-lea, precum și transformarea acestuia dintr-un prinț fermecător într-un personaj odios, pe care nici cei apropiați nu-l mai recunoșteau.

În paginile romanului o veți întîlni pe Caterina de Aragon, soţia pe care a repudiat-o atunci când s-a îndrăgostit de Anne Boleyn (mama viitoarei Elisabeta I), executată trei ani după căsătorie pentru adulter, despre a treia soţie, Jane Seymour, care moare la scurtă vreme după ce dă naştere singurului fiu al regelui, Edward; despre Anne de Cleves, ajunsă regină în urma unei căsătorii aranjate din motive diplomatice şi anulată cât s-a putut de repede deoarece regele o considera respingătoare din punct de vedere fizic, apoi pe foarte tânăra Catherine Howard, şi ea executată, tot pentru adulter.

Personajele, amestecul fascinant de personalități, capcanele regale, întreaga saga a lui Henric al VIII-lea și a soțiilor acestuia, este ca o telenovele măreață, plină de romantism, sex, pericol și intrigi.  O poveste fascinantă, care, cu siguranță, merită citită.

Rubrică realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene Nicolae Milescu Spătarul Vaslui.

Cartea poate fi găsită la Secția de împrumut la domiciliu pentru adulți a Bibliotecii Județene