“Horă” ca la Vaslui, nicăieri în ţară nu-i! (galerie foto)
Cinci zile de spectacole, cu sute de dansatori din ţară şi din străinătate, care au smuls aplauzele vasluienilor din cinci localităţi din judeţ, s-au încheiat aseară, pe scena Casei de Cultură “Constantin Tănase” Vaslui, unde a avut loc Gala de închidere a Festivalului folcloric Internaţional „Hora din străbuni”. Au fost cinci zile în care organizatorii au făcut eforturi incredibile pentru ca publicul să fie încântat de spectacole, iar invitaţii din străinătate să ducă acasă o imagine a României aşa cum este ea: ospitalieră, cu oameni buni şi frumoşi. Iar entuziasmul cu care au urcat aseară pe scenă toţi membrii grupurilor internaţionale, pare să fie o confirmare că dorinţa organizatorilor a fost îndeplintă. Merită să îi amintim: Consiliul Judeţean, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Vaslui şi Primăria Vaslui.
Cea de-a V-a ediție a Festivalului Internaţional de Folclor ”Hora din Străbuni”, a debutat miercuri, 2 august, într-un cadru festiv: o paradă a costumelor populare, discursuri ale oficialităţilor, prezentarea ansamblurile populare şi scurte momente artistice. Alături de grupuri folclorice din Armenia, Muntenegru, Vietnam, Turcia, Peru, Serbia, Spania, Georgia și Columbia, la Vaslui au fost prezente ansamblurile “Lugojana”, “Mureşul” şi Şcoala de dans românesc “Larisa şi Marin Barbu”.
În fiecare seară, formaţiile au urcat pe scena Teatrului de Vară, la Vaslui, dar au fost prezente şi la Bârlad, Huşi, Negreşti şi Pădureni, unde au strâns un public numeros, care a apreciat aşa cum se cuvine evoluţia tuturor artiştilor.
Tot la Vaslui, în Centrul Civic și în parcul din fața Inspectoratului de Poliție al Județului au avut loc, zilnic, loc ateliere de dans.
Organizatorii au pregătit tuturor invitaţilor şi o seară de neuitat: o petrecere câmpenească, din care nu a lipsit focul de tabără, dar nici muzica de calitate. Iar invitaţii veniţi de peste mări şi ţări, încântaţi de ritmul muzicii popularede la noi, au prins repede ritmul paşilor de dans şi s-au prins într-o mare horă românească.
Programul ultimei seri, care a marcat închiderea festivalului, a fost dat puţin peste cap de aversele de ploaie venite pe neaşteptate. Spectacolul s-a mutat de la Teatrul de Vară la Casa de Cultură, iar hora în care trebuiau să se prindă toţi participanţii la Festival nu a mai putut avea loc.
Chiar şi aşa, prezenţa lui Mircea Radu, în rolul de prezentator, şi evoluţia ansamblurilor au ridicat sala în picioare. La final, în scena a fost invitat Lucian Onciu, directorul CJCPCT Vaslui, coordonatorul întregii acţiuni.
“Mă bucur că în toate cele cinci zile am avut alături de noi un public numeros, minunat şi cald în acelaşi timp, iar asta ne motivează să ne autodepăşim în realizarea evenimentelor pe care le vom desfăşura de acum înainte. Am simţit că munca noastră este apreciată şi vom încerca să detectăm aamănuntele care nu ne-au ieşit, pentru evoluaa în viitor. Le mulţumesc colegilor mei de la Consiliul Judeţean şi celor de la Primărie, care au făcut tot ce le-a stat în putinţă ca lucrurile să iasă bine, mulţumesc şi ansamblurilor vasluiene prezente, pentru că s-au autodepăşit , semn că au înţeles obiectivul acestui festival. Noi, am început deja să ne gândim la ediţia viitoare, la care ne dorim să aducem alte ansambluri, din toate colţurile lumii”, a spus Lucian Onciu.
“Un festival de o asemenea amploare şi calitate este unic în România. Ce se întâmplă la Vaslui, nu se întâmplă nicăieri în ţara asta. Dacă în urmă cu doi ani puneam bazele aceste manifestări, astăzi putem spune cu certitudine că ideea s-a concretizat. Acest lucru a fost posibil şi datorită implicării celor două mari instituţii: Consiliul Judeţean şi Primăria, iar eu, personal, mi-aş dori ca în ţară să fie mai mulţi primari şi preşedinţi de consilii judeţene care să respecte şi să investească în promovarea dansurilor populare” a spus Marin Barbu, preşedinte al Asociaţiei de Coregrafie Folcloricã şi şef al Consiliului Internaţional de Organizare a Festivalurilor Folclorice. (Mihaela Zărnescu)