Guvernul PNL liberalizează serviciile medicale

Prin Ordonanţa de Urgenţă privind reforma în sănătate, aprobată de Guvernul liberal în ședința din 4 februarie, este garantat dreptul pacientului de a alege cel mai bun medic și cel mai bun spital, astfel că pacienții au posibilitatea de a alege să se trateze, fără a plăti nimic, fie într-un spital de stat, fie într-un spital privat.

De asemenea, prin ordonanța dată au fost eliminate coplata și contribuțiile personale pentru serviciile medicale, atât la stat cât și la privat. Orice solicitare de plată suplimentară făcută către pacienții care beneficiază de programele naționale de sănătate este interzisă. Modificările adoptate dau șansa pacienților în stare critică să beneficieze mai repede de intervențiile de care au nevoie în cel mai apropiat spital, fie că este de stat sau privat. Practic, discutăm despre șansa de a salva vieți și despre încercarea unora de a ne argumenta de ce trebuie răpită această șansă.

Urgența adoptării Ordonanței stă exact în șansa de a salva mai multe vieți. Modificările adoptate dau șansa pacienților în stare critică să beneficieze mai repede de intervențiile de care au nevoie în cel mai apropiat spital, fie că este de stat sau privat. În cazul pacienților aflați în stare critică (infarct miocardic, AVC, etc), prin modificările aduse se deschide pacienților accesul și la alte spitale de stat decât până acum, dar și private, care pot opera aceste programe. De exemplu, programul privind infarctul miocardic acut, care va permite mai multor centre să-l opereze, creând accesibilitatea pacienților și reducând timpul din momentul stabilirii diagnosticului și rezolvarea intervențională. Acest lucru va conduce la salvarea mai multor vieți.

O altă modificare importantă este pentru Programul Național de Oncologie. Mecanismul este asemănător, noutatea o constituie crearea unui subprogram, cel de chirurgie oncologică. Acest proiect face parte din strategia de combatere a cancerului în România, o strategie pe 4 piloni și pune accent pe depistarea precoce a cancerului. La fel pentru un bolnav de cancer se vor face servicii integrate în care sunt prinse toate componentele: medicamente, radioterapie, intervenții chirurgicale. Și pentru acești pacienți, Ministerul Sănătății deschide posibilitatea de a opta între spitalul de stat și cel privat.

“Iată de ce era nevoie de această ordonanță de urgență. PSD face ce știe cel mai bine: minte, manipulează și seamănă spaimă ca să-și acopere adevăratele interese și să pună piedici progresului în sănătate. Ordonanța de urgență în domeniul sănătății este prezentată în mod deliberat distorsionat față de realitate de către PSD și sateliții săi din Parlament pentru a băga spaima în pacienți și ca să acopere interesele baronilor din sănătate pe care îi protejează de ani de zile. Românii trebuie să știe că nu se privatizează niciun serviciu medical și să ignore fake-news-urile lansate de PSD, prin care se încearcă denaturarea reformei din domeniul sănătății de către cei care au interese obscure. Practic, li se spune românilor că nu trebuie să aibă acces la serviciul medical pe care îl consideră cel mai bun, în ciuda contribuțiilor semnificative pe care le fac la bugetul de sănătate în fiecare lună, din salariu”, a afirmat dr. Nelu Tătaru,  președintele PNL Vaslui.