Pregătirile pentru alegerile prezidenţiale au fost finalizate. Peste 400.000 de vasluieni sunt aşteptaţi mâine la urne

Un număr de 417.243 de cetățeni cu drept de vot în judeţul Vaslui sunt aşteptaţi mâine la urne, pentru a-l desemna pe președintele României din următorii cinci ani. 14 candidați, inclusiv președintele în funcție, s-au înscris în cursa electorală.

La nivel județului Vaslui, pregătirile pentru alegeri au fost finalizate. Astfel, au fost tipărite 460.871 buletine de vot, din care vor fi distribuite 460.300 buletine, restul fiind anulate. La alegerile din 10 noiembrie vor exista 536 secții de votare la nivel de județ, din care 72 sunt în Vaslui, 46 la Bârlad și 20 la Huși.

În perioada  9/10 noiembrie, 475 de efective, dintre care 190 de polițiști, 88 de jandarmi, 114 polițiști de frontieră și 83 de pompieri vor asigura paza și protecția celor 536 de secții de votare, constituite pe raza județului Vaslui.

Duminică, 10 noiembrie, 190 de polițiști, 88 de jandarmi, 114 polițiști de frontieră și 83 de pompieri, vor asigura vor asigura paza și protecția secțiilor de votare, pe perioada procesului electoral.

Suplimentar, pe lângă efectivele sus-menționate peste 180 de polițiști, jandarmi și polițiști de frontieră vor asigura măsuri de ordine și liniște publică, pentru prevenirea oricăror fapte antisociale.

Pentru combaterea oricăror fapte antisociale, vor fi asigurate peste 170 de rezerve și echipe operative, pregătite să intervină, alături de polițiștii serviciului pentru acțiuni speciale.

”Suntem la zi cu toate acțiunile prevăzute, atât conform graficului, cât şi calendarului prevăzute de hotărârea de guvern 630/2019, privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României în 2019. Nu avem de raportat probleme deosebite, cele uzuale sunt gestionate suficient de bine, am terminat şi cu instruirea preşedinţilor, a locţiitorilor şi a operatorilor”, a declarat prefectul Eduard-Andrei Popica, în cadrul unei videoconferinţe condusă de ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela.

La alegeri prezidențiale, vasluienii vor vota la secția la care sunt arondați în conformitate cu domiciliul din actul de identitate. Persoanele care în cursul zilei de mâine nu se află în localitatea de domiciliu, pot vota la orice secție, pe lista suplimentară. În cazul în care o persoană este omisă din lista permanentă, aceasta va fi înscrisă pe o listă suplimentară.

Urnele se deschid dimineața la ora 7:00 și se închid la ora 21:00. O particularitate a alegerilor din acest an este legată de ora închiderii secțiilor. Dacă la ora 21:00 mai sunt persoane care vor să voteze și nu au mai apucat, ora se poate prelungi. Un reprezentant al secției de votare va întocmi un proces-verbal cu toți cei aflați în jurul secției care vor să voteze. În procesul-verbal se va consemna numărul și numele celor care vor vota. După ce lista se închide, alte persoane care ar mai dori să voteze nu mai pot face acest lucru.

Orice încălcare a legislației electorale va putea fi sesizată la numărul unic de urgență 112 sau celui mai apropiat reprezentant al M.A.I.!