COMUNICAT DE PRESĂ privind măsuri de acţiune pentru combaterea Pestei Porcine Africane

Avându-se în vedere informațiile publicate în mass-media din ultimele zile şi pentru corecta informare a opiniei publice precizăm faptul că dispoziţiile Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 1.295 / 03.08.2018 privind măsurile de acţiune pentru combaterea Pestei Porcine Africane (PPA) se aplică doar în zonele în care au fost confirmate focare de Pesta Porcină Africană (PPA) de la porcii mistreţi.

În acest scop, toate suprafeţele agricole din zonele cu pesta porcină africană care au fost declarate ca urmare a depistării bolii la mistreţi, vor fi verificate înainte de recoltare iar zonele afectate de porcii mistreţi vor fi izolate prin benzi arate şi se va realiza neutralizarea plantelor dar nu prin ardere, la faţa locului, de către proprietarul / utilizatorul terenului agricol.

În aceeaşi măsură, toţi proprietarii / utilizatorii de teren agricol vor avea în dotare dispozitive pentru împrăştierea substanţelor dezinfectante, în toate zonele afectate de virus.

Menţionăm faptul că este obligatorie dezinfectarea maşinilor agricole, combinelor, tractoarelor, echipamentelor la ieşirile de pe suprafeţele agricole unde s-a efectuat activitatea de recoltat de către proprietarul / utilizatorul de teren agricol.

De asemenea, deplasarea utilajelor se va realiza doar după ce s-a efectuat dezinfectarea, aceasta realizându-se de către proprietarul / utilizatorul terenului agricol.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.