Carmen Mocanu, profesorul care dă culoare emoţiilor

Consumator de artă sporadic şi neavizat, fascinată doar de pictura suprarealistă ca exerciţiu de filozofie şi psihologie, recunosc, pictura abstractă nu m-a impresionat niciodată, extrem de rar descoperind o lucrare care să fie prezentată într-o manieră destul de coerentă şi convingătoare, care să mă determine să o descopăr. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat privind lucrările vasluiencei Carmen Mocanu, care reuşeşte să transpună în culoare toate gama emoţiilor umane: furie sau încântare, disperare şi extaz,ţipete de spaimă sau murmure de fericire. Culorile vii din picturile artistei din Vaslui, prind viaţă şi, privindu-le, rămâi captiv într-o poezie nouă, care cântă şi dansează, scormonind amintiri şi patimi, dureri îngropate adânc sau fiori de naivă adolescenţă.

Vasluienii care vor să se convingă, au ocazia să o facă participând miercuri, 8 martie, la vernisajul expoziţiei „Culori în libertate”, care va avea loc la ora 11.00, la Sala Arta a Muzeului Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui.  

banner-culoriVasluianca Carmen Mocanu este de profesie profesor de franceză. Pictura şi fotografia sunt două pasiuni dezvoltate în timp, ca forme prin care îşi exprimă emoţiile, cum singură mărturiseşte. A studiat, dar adevărata formare artistică o datoreză cercetărilor personale, întrebărilor pe care şi le-a pus, experimentelor și testelor. Nici rezultatele nu au întârziat să apară, picturile şi fotografiile sale fiind apreciate atât în ţară, dar mai ales în Franţa, acolo unde a locuit în perioada 2005-2014.

„Mă împart între profesia mea, fotografie și pictură. Cele trei sunt indispensabile pentru mine și merg bine împreună. Având dublă cetățenie franceză și română, de multe ori călătoresc între cele două țări, două culturi, două limbi. Este o experiență extrem de plină de satisfacții pentru creație. Pictura și fotografia îmi permit să evadez  în vis, în absolut. Cu ajutorul camerei, încerc să  descifrez natura şi  misterele  ei.  Este refugiul meu, unde îmi încarc bateriile golite de energie după o săptămână de muncă. Cu ajutorul picturii scot la iveală emoțiile, ascunse  adânc în subconștientul meu. Tablourile mele reflectă  sentimentele mele, intuiția mea.  Pentru mine, pictura are un rol: acela de a  exorciza  realitatea  mea. Am pus toate culorile care lipsesc din viața mea, formele sunt create aproape singure şi, de multe ori, mâinile mele au darul de a lucra independente de raţiune, conectate doar la simţuri.  Pentru că de pictat, pictez doar atunci când  există un exces de sentimente pentru a transmite, atunci când rezervorul interior este plin și revarsă culori frumoase și forme, iar emoția este prezentă. Pictez doar atunci când starea mea este una pozitivă, optimistă, entuziastă. Nu pot picta oricând, nu pot picta oricum… Am nevoie de muzică mea (de regulă înregistrări din natură, păsări, marea, ploaia sau muzică ambientală, chillout), de plimbările în natură, de singurate… În artă, cunoștințele tehnice și teoretice sunt necesare, dar fără un pic de intuiție și sensibilitate, mesajul nu ajunge la destinatar”, ne-a mărturisit Carmen Mocanu

One thought on “Carmen Mocanu, profesorul care dă culoare emoţiilor

  • 9 aprilie 2017 la 22:29
    Permalink

    Felicitari ! Curand voi organiza si eu o epozitie fotografica in Barlad

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.