Astăzi, la Vaslui, începe Târgul Meşterilor Populari

Centrul Judeţean pentru Conservarea  şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Vaslui organizează, în perioada 2-4 septembrie, cea de-a XIV-a ediţie a Târgului Meşterilor Populari, care va avea loc în Parcul Copou.

La ediţia din acest an vor participa 60 de meşteri populari din zone geografice şi etnografice cunoscute ale ţării (Botoşani, Suceava, Horezu (Vâlcea),  Bistriţa Năsăud,  Iaşi, Bacău, Rîmnicu Vîlcea,  Corund (Harghita), Neamţ,  Gura Humorului), dar şi foarte mulţi de pe raza judeţului Vaslui, care vor oferi publicului obiecte din ceramică,lemn, împletituri din nuiele sau din sfoară,  piese textile, port popular tradiţional şi vestimentaţie inspirată din acesta, podoabe, pictură naivă, icoane pe sticlă, decoraţiuni din pânyă de sac, dar şi produse apicole, dulceţuri, turtă dulce. Din Republica Moldova, Maxim Alexeev va veni cu jucării din lemn, iar Alena Stoica va aduce obiecte de ceramică de o frumuseţe inegalabilă.

Nici de la această ediţie nu lipseşte arta culinară, oferită cu generozitate de”Casa Răzeşului”, Pogoneşti,  de Ansamblul “Soleştenii”, de la Soleşti şi de Centrul medico-social Băceşti.

În cadrul târgului, pentru fiecare seară, pe scena din Parcul Copou , organizatorii au pregătit  spectacole. După ce Guvernul a declarat ziua de vineri, 2 septembrie, zi de doliu naţional în memoria românilor decedaţi în urma cutremurului din Italia,  ansamblurile “Trandafir de la Moldova” şi “Hora Vasluiului”, programate a evolua în prima seară, vor evolua în una din următoarele zile. Sâmbătă, vasluienii sunt invitaţi la un concert de muzică veche, susţinut de  formaţia vocal-instrumentală  “Anton Pann” din Bucureşti,  pentru ca duminică, în cadrul spectacolului folcloric  “Lada cu zestre”, pe scenă să urce cimpoierii şi alţi virtuozi din Perieni, interpreta Silvia Ene şi Grupul folcloric “Mugurel”.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Vaslui şi Primăria municipiului Vaslui.

“În cadrul tîrgului ne-am propus ateliere de dans popular, pentru sâmbătă am pregătit un recital. excepţional de muzică veche, iar duminică propunem o premieră:  „Lada de zeste”.  Este un proiect pe care iniţial l-am demarat într-o altă formă, prin care ne-am propus să aducem în prim plan potenţialul folcloric al unei comune. De data aceasta vom încerca să redescoperim frumuseţea obiceiurilor din comuna Perieni.

În cadrul Tărgului vor fi mai mulţi meşteri ca de obicei, evident nu va lipsi ceramica şi am detectat chiar în judeţul nostru un meşter  care va veni la Vaslui şi va face o demonstraţie. Pregătim astfel un alt eveniment, care se va desfăşura la anul, “Festivalul lutului”, o încercare de-a noastră de a detecta meşteri care, deşi nu sunt activi, pot să ducă la bun sfârşit o oală sau un alt obiect din lut. După decesul  lui Vasile Catelea, noi, Vasluiul, nu am mai avut reprezentanţi ai acestui meşteşug. Avem cunoştinţă că, pe raza judeţului, există persoane care ştiu tehnica, s-ar putea ocupa, dar având altă ocupaţie de bază, nu practică meşteşugul. Noi vrem să îi descoperim şi să îi motivăm cumva să participe la târgurile importante şi să ducă tradiţia acestui meşteşug mai departe.

Un alt proiect care se materializează în cadrul târgului nostru este  proiectul nostru legat de cusături, de crearea de costume populare.  Până acum, primarii noştri se duceau ca singură variantă, către Târgul Neamţ, Bistriţa, ca să îşi îmbrace ansamblurile în costum popular. Noi am încercat să îi susţinem pe cei din judeţul Vaslui  să desfăşoare o astfel de activitate.  Foarte înaintate în acest sens este centrul de la Soleşti, coordonat de Dana Adam, cel de Vultureşti, la Laza există câteva mâini dibace, şi de la Pogoneşti.

Tărgul Meşterilor Populari este un eveniment de atmosferă, toate cheltuielile  expozanţilor fiind susţinute de organizatori, tocmai pentru că nu punem în prim plan partea comercială. Reuşita evenimentului nu este dată de vânzări, ci de numărul celor care vin în Tîrg tocmai ca să simtă atmosfera şi farmecul satului de altădată. Cam acestea sunt coordonatele generale ale Tărgului, sperăm ca vremea să ţină cu noi şi să avem un număr cât mai mare de vizitatori”, a spus Lucian Onciu, directorul CJCPT Vaslui.  (Mihaela Zărnescu)

afis targ

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.