Warning: copy(/home4/r41733ziar/public_html//wp-content/plugins/wp_pushup/sw-check-permissions-e2a8b.js): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r41733ziar/public_html/wp-content/plugins/wp_pushup/index.php on line 40
Angajatorii, obligați să respecte protecţia lucrătorilor în perioadele cu temperaturi extreme - Ziarul de Vaslui

Angajatorii, obligați să respecte protecţia lucrătorilor în perioadele cu temperaturi extreme

Inspectorii de muncă vor verifica modul în care se aplică şi respectă legislaţia în vigoare privind protecţia lucrătorilor în perioadele cu temperaturi extreme în care, conform datelor furnizate de  ANMH, temperaturile depăşesc -20°C sau corelate cu condiţii de vânt intens, pot fi echivalate cu acest nivel.

Controalele tematice vor viza,  verificarea măsurilor luate de angajator în următoarele aspecte:

 1. În perioadele cu temperaturi scăzute extreme angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber:
  a) distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1 litru/persoană/schimb;
  b) acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător;
  c) asigurarea echipamentului individual de protecţie
 2. Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă în condiţii de temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri:
  a) asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi scăzute;
  b) asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;
  c) trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme scăzute.

Angajatorii vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz şi  următoarele măsuri:
a) reducerea duratei zilei de lucru;
b) întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Neluarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă în perioada cu temperaturi extreme ridicate constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda de la 1.500 lei la 2.500 lei încălcarea prevederilor art. 8 din O.U.G.  nr. 99 din 29 iunie 2000, dacă faptele nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni.