Angajații Prefecturii Vaslui intră în grevă din cauza salariilor mici

Funcționarii publici din Instituția Prefectului Vaslui vor fi în grevă de avertisment mâine, 10 februarie. Sindicaliștii vor ca salarizarea personalului să fie la nivelul funcțiilor publice de stat. Acum, angajații din prefectură câștigă mai puțin decât cei din consiliul județean, primării sau instituții deconcentrate. 

Greva de avertisment este programată în 10 februarie, între orele 10 și 11. Practic, angajații din Prefectura Vaslui vor înceta voluntar lucrul în acest interval orar. Lor li se vor alătura și colegii de la prefecturile din celelalte județe afiliate sindicatului „Egalitatea” al Funcționarilor Publici și Personalului Contractual din Administrația Publică. În total, 1.500 de angajați.

Sindicaliștii solicită, printre altele, modificarea Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și trecerea personalului angajat în prefecturi din categoria funcțiilor teritoriale în cea a funcțiilor de stat.

„Considerăm că salarizarea personalului din cadrul instituțiilor prefectului ar trebui să fie la nivelul funcțiilor publice de stat, având în vedere că Instituția Prefectului este un organ de control al activității autorităților publice locale și de conducere a serviciilor publice deconcentrate. În prezent, un funcționar public din Instituția Prefectului are un salariu mult mai mic decât un funcționar public din consiliul județean, primării și servicii publice deconcentrate. Funcțiile publice din instituțiile prefectului ar trebui să fie asimilate funcțiilor publice de stat, întrucât în desfășurarea activității lor, funcționarii publici reprezintă și apără interesele statului, fapt prevăzut de Constituția României”, se arată într-un comunicat al sindicatului „Egalitatea”.