O carte pe zi: ”O mica favoare”, de Darcey Bell

”Mama obișnuia să spună că toată lumea are secrete. Nu este deloc un lucru grozav pe care să i-l zici unei fiice dacă vrei să devină o persoană normală, care să aibă relații normale cu alți oameni normali. Însă, cu siguranță, mama a avut motivele ei.

 La patru zile după moartea tatei, când eu aveam optsprezece ani, un strain a bătut la ușa noastră. Mama s-a uitat pe fereastră și a spus:

-Uite, Stephanie! Este tatăl tău.

Auzisem expresia ”înnebunită de durere”, dar mama era perfect normală. Desigur, inima îi era frântă din cauza morții tatei. Se iubiseră foarte mult. Cel puțin din câte știam noi. (…)

În sfârșit, ceea ce mama dorise de fapt să spună era: ”Uite! Arată ca tatăl tău când avea douăzeci și patru de ani. Ca în anul în care ne-am căsătorit”.

M-am uitat pe geam. Tânărul din pragul casei noastre parcă era mirele din fotografia de la nunta părinților mei.

Nu îl văzusem niciodată, dar am avut impresia că îl văzusem în fiecare zi a vieții mele”

Fără a fi definită ca un thriller psihologic, cartea ”O simplă favoare” este un roman inedit, ce se încarcă treptat cu suspans psihologic, doldora de secrete și dezvăluiri, trădări și răsturnări de situație, gesturi impetuoase extreme și planuri diabolice alambicate.

Cele două protagoniste imaginate de scriitoare, aparent extrem de diferite între ele ca personaje sociale, au în comun o viclenie perverse și vicioasă, care te bagă un pic în sperieți, dacă te duci înspre concluzia că ea e specifică feminității.  Dar nu orice poveste bună trebuie să aibă și o morală. Cel puțin nu în acest roman al scriitoarei  Darcey Bell. Bine, probabil și voi o să oscilați între simpatie și antipatie față de ambele personaje, dar fiecare dintre ele are motivațiile sale, mai mult sau mai puțin argumentate moral. Cert e că nu o să vă plictisiți nici-o clipă și o să așteptați cu nerăbdare deznodământul. Iar dacă ați văzut filmul, trebuie să știți doar că scenariștii au schimbat finalul romanului.

Rubrică realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene Nicolae Milescu Spătarul Vaslui.

Cartea poate fi găsită la Secția de împrumut la domiciliu pentru adulți a Bibliotecii Județene