9 MAI – Triplă semnificație istorică

Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui organizează miercuri, 9 mai 2018, ora 13:00, Simpozionul științific ,,9 MAI – Triplă semnificație istorică”, eveniment ce se va desfășura în Sala „Arta” a muzeului.

Data de 9 Mai are o triplă semnificație simbolică pentru România. Ziua Independenței sărbătorește proclamarea independenței statale la 9 mai 1877, un act ce reprezintă încununarea strădaniilor neamului românesc de a ieși de sub suzeranitatea otomană, când România devine stat independent. Ziua Victoriei – 9 mai 1945, este marcată ca fiind ziua în care Aliații din cel de-al Doilea Război Mondial au obținut victoria împotriva Germaniei naziste. Ziua Europei   comemorează inițiativa lui Jean Monnet și a lui Robert Schuman, ministrul afacerilor externe din Franța. În anul 1950 cei doi au pus bazele colaborării cu cancelarul Germaniei, Konrad Adenauer, în spiritul înțelegerii și al bunei colaborări dintre Franța și Germania și a celorlalte popoare europene.

Vor fi prezentate alocuțiuni din partea:

– Dr. Constantin Corneanu, Muzeul Național al Pompierilor București – România, Națiunile Unite și Marea Victorie (9 mai 1945). Evoluții politico-strategice și geopolitice postbelice.

– Dr. Alin Spânu, Facultatea de Istorie, Universitatea din București – România între Războiul de Independență și Tratatele de pace (1877-1878)

– Senator Gabriela Crețu, Comisia pentru Cultură și Media, Comisia pentru Afaceri Europene – Titlu rezervat

Organizatori:

Prof. dr. Ramona Maria Mocanu, director, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui

– Oana Ambrosă, muzeograf,  Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui

– Dr. Mihai-Cristian Șelaru, muzeograf, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui

Anca Iuliana Iordachi, muzeograf, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui

– Alexandra Ioana Hurduc, muzeograf, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.