Ziua Unirii, sărbătorită și la Vaslui (foto)

Frigul de afară nu i-a împiedicat pe vasluieni să participe la sărbătoarea  organizată de Ziua Unirii de Primăria Vaslui, Consiliul Judeţean Vaslui şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vaslui. Festivalul folcloric, dar și ceaiul fierbinte oferit cu dărnicie celor prezenți astăzi în Centrul Civic, a reușit să-i încălzească pe cei care au rezistat frigului, în dorinţa de a se prinde, la final, în Hora Unirii.

Evenimentul memorabil de la 24 ianuarie 1859 a fost evocat la Vaslui, la fel că în toată țară, prin manifestări culturale, științifice, expoziționale, organizate de instituțiile publice vasluiene. Acestea au debutat încă de pe 22 ianuarie, la Biblioteca Județeană ”Nicolae Milescu Spătarul”, unde a fost vernisată expoziţia documentară « Unirea Pricipatelor Române în colecţia Bibliotecii Judeţene N.M. Spătarul ».

Marți, 23 ianuarie, la Centrul Municipal pentru Informare și Promovare Turistică Vaslui a avut loc manifestarea cultural „Moș Ion Roată și Unirea”,  cu participarea elevilor Școlii „Dimitrie Cantemir” (prof. coordonator Manole Crina)

Tot marți, la Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui a  avut loc manifestarea cultural-ştiinţifică “Unirea Principatelor Române – de la idee la fapta” (organizator – prof. dr. Ramona Mocanu, muzeograf – Albert Gabriel Grecu)

Evenimentele dedicate Unirii au culminat astăzi, cu un spectacolul  folcloric desfășurat în Centrul Civic. Alături de artiștii vasluieni (Orchestra de muzică   recitaluri artiștii Ansamblului Etnofolcloric „Ștefan Vodă” – Capriana, Republica Moldova, precum și interpretul Alexandru Bradatan, care a adus Bucovina în inimile vasluienilor. Repertoriul abordat a fost special conceput pentru o zi cu profunde semnificații istorice pentru țară noastră, concertul finalizandu-se cu o invitație către vasluieni de a se alătură Horii Unirii care a avut loc în centrul orașului. Alături de vasluieni au fost și de această dată oficialitățile județului: primarul Vasile Pavăl și viceprimarul Dragoș Cazacu, prefectul Eduard Popica și subprefectul Mircea Gologan, senatorul Gabriela Crețu și deputatul Irinel Stativă.

Angajaţii Primăriei au împărţit încă de la debutul manifestării steguleţe și baloane tricolore, astfel încât atmosfera de sărbătoare naţională a fost deplină

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.