Ziua Unirii, la Vaslui (Galerie foto)

Sute de vasluieni au participat astăzi la a manifestărie dedicate Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859.

De la ora 13.00, a avut loc simpozionul “Unirea, națiunea a făcut-o”, organizat de Muzeul Județean “Ștefan cel Mare” Vaslui, unde istoricii Nicolae Ionescu, Laurențiu Chiriac, Albert Grecu și Mihai Cristian Șelaru, sub coordonarea Ramonei Mocanu, directorul instituției, au vorbit despre personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, simbol al micii uniri.

“Prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, de la 5 și 24 ianuarie 1859, care a provocat o mare însuflețire în orașele și satele actualului județ Vaslui, înaintașii noștri au știut să împace textul Convenției de la Paris cu dorința țării întregi. Astfel, lupta pentru unire a înregistrat un succes răsunător, dubla alegere însemnând începutul procesului de construire pe baze moderne a statului național roman”, a spus Laurențiu Chiriac.

Prefectul Isabel Bogdan a ținut să amintească de faptul că 24 ianuarie rămâne în istoria noastră drept ziua în care România se transformă într-un stat modern, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei și Țării Românești, devenind, astfel, înfăptuitorul Unirii Principatelor Române.

“Chiar dacă hușenii și bârlădenii se luptă pentru statutul de concitadini ai lui Cuza, Vasluiul este legat sufletește de numele domnitorului, un simbol al unității statale. Vasluiul mai este legat de Mica Unire, prin Mihail Kogălniceanu, Anastasie Panu, Costache Epureanu, Theodor Rosetti și mulți alții. Aceștia au făcut parte din comitetele unioniste și din adunările ad-hoc din Moldova, având contribuții majore în înfăptuirea unirii, mare parte dintre ei deținând funcții importante în statul roman. De aceea, trebuie să ne cinstim valorile poporului român, care au contribuit la primul pas către marea unire de la 1 decembrie 1918. Să celebrăm împreună Unirea Principatelor și să reflectăm la semnificația acestei zile în care întelegem că România suntem fiecare dintre noi și toți laolaltă”, a spus Isabel Bogdan

În centrul orașului, actorii Teatrului “V.I. Popa” Bârlad au evocat momentul unirii, după care a urmat un recital al Rapsodiei Vasluiului, alături de Hora Vasluiului și invitații speciali, Tudor Furdui Iancu, Ovidiu Homorodean și Cristian Fodor. Sute de vasluieni, printre care şi mulţi copii, au aplaudat programul artistic oferit. În final, autoritățile locale au dansat alături de spectatori Hora Unirii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.