Ziua drapelului național al României. La mulți ani tricolorului nostru!

 

Istoria ne-a arătat că, dintotdeauna, popoarele au simțit nevoia unui reper al identității, a unui simbol al unității lor și au ales, astfel, stindardele, drapelele, ca parte a însemnelor oficiale ale unui stat, alături de imnuri naționale și steme.

De la stindardul de luptă al dacilor, care apare reprezentat și pe Columna lui Traian, steagul românesc a parcurs un drum lung.

Cele trei culori ale actualului simbol au apărut mai întâi pe drapelul Țării Românești, despre care domnitorul Alexandru Ghica spunea că reprezintă fala oștirilor și semnele slavei lor. Simbol al unirii moldovenilor cu muntenii, tricolorul în forma de astăzi a fost arborat de revoluționarii care, în 1848, cereau unirea Moldovei cu Țara Românească, alegerea celor trei culori într-un stindard comun fiind rezultată din unirea drapelelor Principatelor Unite ale Moldovei și Munteniei (parte componentă a Țării Românești), respectiv albastru-roșu și galben-albastru. Mihail Kogălniceanu sublinia semnificația stindardului adoptat prin Constituția din 1866: Drapelul tricolor (…) este însuși drapelul naționalității române din toate țările locuite de români. Singura schimbare survenită la acest simbol de suflet al națiunii române este dispunerea culorilor, inițial orizontală, în prezent verticală, cu albastrul lângă lance.

Iată, deci, cum tricolorul cunoscut astăzi de noi unește întreaga suflare românească. Privind către el, putem vedea chipurile marilor domnitori români, de la Mihai Viteazul la Alexandru Ioan Cuza, alături de toți înaintașii noștri, eroii care și-au dedicat viața apărării principiilor pe care tricolorul le afirmă: libertate, prestigiu, dragoste de țară.

Dragi vasluieni, prin Legea nr. 96/1998, data de 26 iunie a fost proclamată Ziua drapelului național al României, iar astăzi avem prilejul reamintirii cuvintelor marelui domnitor Alexandru Ioan Cuza: Steagul e România! Acest pământ binecuvântat al Patriei, stropit cu sângele străbunilor noștri și îmbelșugat cu sudoarea muncitorului. El este familia, ogorul fiecăruia, casa în care s-au născut părinții și unde se vor naște copii voștri.

La mulți ani tricolorului nostru! Să îl păstrăm mereu arborat în inimile noastre cu aceeași încărcătură emoțională cu care românii din vechime l-au privit întâia dată!

Cu prețuire,

Primar,

Ing. Vasile PAVĂL