Prutul face prăpăd în Ucraina după ce au cedat două baraje – autorităţile din România în alertă!

Autoritățile ucrainiene au emis o serie de atenţionări privind inundaţii pe râurile din regiunea Cernăuți, din cauza ploilor abundente. Cea mai gravă situaţie va fi pe râurile Ceremuș și Prut. În raioanele montane din regiune, au fost anunțate ploi abundente și furtuni care pot provoca noi inundații. Potrivit prognozelor Centrului regional de Hidrometeorologie, apele râurilor Ceremuș și Prut vor crește până până la 7 metri.

O parte din teritoriul orașului Cernăuți riscă să fie inundată, anunță primarul orașului Cernăuți, Oleksii Kaspruk. În zona de risc se află Piața Kalynivska, Jucika Veche, Kalyceanka și localitatea Lenkivți.

În același timp, locuitorii raionului Noua Suliță sunt pregătiți pentru evacuare. În zona de risc se află localitățile Noua Suliță, Mămăliga, Dranița, Marșinți și alte localități aferente. Populația este informată despre posibila evacuare.

Nivelul apei râului Prut în apropierea localității Marșinți a atins cota de 5 metri. În zona respectivă a fost inundat podul ce face legătura între raioanele Herța și Noua Suliță, precum și o serie de gospodării ale localnicilor. În localitatea Tărăsăuți deja sunt inundate zece case.

Guvernatorul regiunii Cernăuți, Serhii Osaciuk, a făcut apel către locuitorii regiunii pentru a fi pregătiți de evacuare. Potrivit acestuia, în noaptea de marți spre miercuri în unele zone apele râurilor pot crește până la 10 metri.

Viitura de pe râul Prut, formată pe teritoriul ucrainean, a ajuns, prin propagare pe teritoriul României. Vârful maxim al viiturii se află în acest moment la intrarea în ţară.

Astăzi, la ora 9.00 pe râul Prut la staţia hidrometrică Oroftiana COTA DE PERICOL s-a depăşit cu 176 cm, începând cu această oră nivelurile fiind în uşoară scădere, (+178 cm a fost valoare maximă înregistrată), la staţia hidrometrică Rădăuţi Prut s-a depăşit cu + 50 cm COTA DE PERICOL şi la s.h. aval Stânca Costeşti cu + 42 cm COTA DE PERICOL.

Specialiştii de la Administraţia Naţională “Apele Române” şi de la Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad estimează că unda de viitură va ajunge prin propagare la Rădăuţi-Prut în următoarele 24 de ore.

Echipele formate din personal tehnic de specialitate, personal deservent utilaje şi municitor de la Sistemele de Gospodărire a Apelor Botoşani şi Iaşi şi de la Centrul de Intervenţie Rapidă al A.BA Prut-Bârlad sunt pregătiţi să intervină pentru apărarea împotriva inundaţiilor în localităţile Oroftiana, Baranca şi Rădăuţi-Prut cu amplasarea liniilor de apărare în caz de nevoie (diguri de apărare din panouri mobile, saci cu nisip) pentru protejarea populaţiei din zonele potenţial inundabile.

Specialiştii de la Administraţia Naţională “Apele Române” au pregătit acumularea Stânca-Costeşti pentru a prelua unda de viitură de pe râul Prut.

În acest sens angajaţii Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad prin Sistemele de Gospodărire a Apelor Iaşi, Vaslui şi Galaţi monitorizează tranzitarea viiturii de pe cursul de apă Prut şi supraveghează nivelurile şi debitele pe toate cursurile de apă şi la toate construcţiile hidrotehnice cu rol de apărare din administrare şi se monitorizează în permanenţă situaţia din teren.

Reamintim că este în vigoare CODUL ROŞU hidrologic emis de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor până în data de 26 iunie la ora 24:00, pe cursul de apă Prut – sector amonte Acumularea Stânca-Costeşti (judeţul Botoşani). Până astăzi la ora 12.00 a fost emise două avertizări hidrologice de fenomene imediate de COD ROŞU cu posibile depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe râurile din bazinele hidrografice: Volovăţ, Başeu – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, judeţul Botoşani şi pe râurile din bazinele hidrografice: Jijia – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Putreda – amonte S.H. Dângeni, Sitna – afluenţii aferenţi sectorului aval acumularea Cătămărăşti – amonte S.H. Dracşani, Miletin – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Nicolae Bălcescu – S.H. Şipote, Bahlui – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Hârlău – amonte S.H. Podu Iloaiei.

În funcţie de cum evoluează situaţia vom reveni cu amănunte.