Vasluiul de astăzi: în Centru-lalele, în Gară-belele

Administraţia locală a municipiului Vaslui se laudă că micul nostu oraş este printre cele mai frumoase şi mai curate oraşe din ţară. Aduce mărturie centrul oraşului şi Parcul Copou. Numai că, nu ştiu de ce, asta îmi aduce aminte de gospodina care bagă gunoiul sub pat. Pentru că, dacă ajungi şi în Zona Gării, este suficient să treci pe podul care trece peste râul Bârlad ca să îţi dai seama că lucrurile nu sunt deloc aşa roz cum le prezintă municipalitatea. Aspectul de baltă stătută a răului, mirosul pestilenţial care îl emană, algele crescute , ambalajele şi pet-urile aruncate oferă un aer dezolant zonei.

Fără să vrem, ne-am amintit de promisiunile actualului primar, Vasile Pavăl, care ne “ameninţa”, încă din mandatul trecut, mai exact în 2011, că zona respectivă va devei una dintre cele mai frumoase zone din oraş. Iată şi ce spunea la acea dată presa locală: “Un proiect îndrãzneţ al primarului Vasile Pavãl promite sã revoluţioneze zona Gãrii, dar şi restul oraşului. Sesizând potenţialul pe care-l are vechea albie a Bârladului, care strãbate cartierul Gãrii, de la podul de fier şi panã la podul de la ICIL, Pavãl a realizat un proiect prin care albia Bârladului va deveni o falezã în toatã regulă, pe care vasluienii, cu mic, cu mare, se vor putea plimba în linişte şi curãtenie. Se analizeazã şi posibilitatea ca, la final, pe apã sã circule şi bãrci, funcţie de soluţiile tehnice ale echipei de constructori. De aproape o lunã de zile, se lucreazã intens în albia veche a Bârladului, fiind aduse masinãrii care dragheazã fundul răului. Pe langã aceastã operaţiune, de câteva zile au fost aduse şi buldozere şi maşini de transport, care au început sã traseze drumuri pe marginea albiei Bârladului, conturându-se un proiect extrem de important, despre care se vorbea de mult timp. Pânã în 2012, municipalitatea întentioneazã sã cureţe albia veche a răului Bârlad, panã la confluenţa cu răul Vasluiet, pe o distantã de peste doi kilometri. Lucrãrile de curãţare a răului au început în urmã cu o lunã de zile, alte utilaje lucrând pentru a pregãti viitoarele alei care vor apãrea pe malul răului. “Intentionãm sã decolmatãm toatã albia, sã scoatem mizeria de acolo şi sã facem un loc popular pentru toţi vasluienii. Începând de la podul de fier şi pânã la podul din zona ICIL vom face alei pietonale, parcãri pentru 230 de maşini, pe partea dinspre garã, locuri de joacã şi pãrculete, totul pe baza unui proiect extrem de interesant. În plus, malurile vor fi betonate”, a spus primarul Vasluiului, Vasile Pavãl. Edilul reşedinţei de judeţ este mulţumit de ritmul lucrãrilor, insã crede cã abia în 2012 se va finaliza tot proiectul. La final, va există o alee pietonalã paralelã cu răul, plus alte surprize. Municipalitatea analizeazã şi posibilitatea ca, la final, sã aparã şi bãrci sau ambarcaţiuni de agrement pe răul curãţat şi perfect igienizat, insã acest lucru rãmâne la latitudinea inginerilor care coordoneazã lucrarea. Tot ca o veste bunã pentru locuitorii din Garã, în zona podului de piatrã se va realiza o bretea de asfalt, care va face legãtura cu faleză răului Bârlad, astfel cã maşinile nu vor mai fi nevoite sã facã slalom printre blocurile din faţă gãrii, pentru a ajunge la rău”. Articolul a fost preluat din cotidianul Vremea Nouă, şi a apărut pe 4 iunie, 2011.

De atunci au trecut aproape cinci ani, iar “faleza” promisă de municipalitate arată ca în imagini.

 

7 comentarii la „Vasluiul de astăzi: în Centru-lalele, în Gară-belele

 • 9 aprilie 2016 la 12:01
  Permalink

  Esti crescut la Valeni de ti se pare mare vasluiul?

  Răspunde
  • 10 aprilie 2016 la 10:39
   Permalink

   Bre tigane iesi si tu prin tara viziteaza si alte orase si ai sa vezi ca Vaslui nu este oras mic, dar nu am cu cine vorbi vorbesc cu toti tiganii, incultii…

   Răspunde
   • 10 aprilie 2016 la 17:08
    Permalink

    Intai invata sa scrii si dupa ma faci pe mine tigan. Tu ai iesit ieri din Vaslui si ai fost pana la Negresti si acum ti se pare cocioaba asta mare. Mars in italia la cules castraveti cu dosul

    Răspunde
 • 9 aprilie 2016 la 09:56
  Permalink

  Toata lumea il pupa in dos pe primarul asta ca a facut centrul, piata si copoul pentru batrani. Centrul l-a facut la modul ca mai pava in oras 100 de metrii, mai intrau 10000 de lei in buzunarul lui, piata se darama si se strica alimentele de cald ce e, iar mosnegii sunt fericiti in copou si ies la vot. Asa functioneaza treaba aici.

  Răspunde
 • 9 aprilie 2016 la 09:49
  Permalink

  Abureala, APM Vaslui e de vina ca nu a știut dacă sa sancționeze instituția primăriei și nu sa o conducă către amenajarea albiei acestui fir murdar de apa care foarte bine ar putea fi strămutat complet.Sunt inginer în Mediu și lucrez de 8 ani în Germania și asa delăsare nu am văzut n8caieri.

  Răspunde
 • 9 aprilie 2016 la 09:19
  Permalink

  micul nostru oras, asta e oras mic? inseamna ca nu ai iesit prin tara in viata ta, e oras de marime medie cum drc sa fie oras mic, orase mici sunt cele ca negresti husi etc. Ganditi mai mult cand scrieti la un articol nu il faceti in graba asa de dragu de a aduna vizitatori pe pagina.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.