Vasluiencele învaţă că bătaia „nu este ruptă din rai”

De la începutul acestui an, un număr de 30 de femei, însoţite de 44 de copii, au accesat de  serviciile acordate victimelor fenomenului de violenţă în familie, de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui

Potrivit datelor furnizate de reprezentanţiiinstituţiei, majoritatea victimelor sunt femei casnice, care provin din mediul rural. „Violenţa intrafamilială este un fenomen grav cu care ne confruntăm şi care are la bază mai mulţi factori: gradul scăzut de cultură şi educaţie al bărbaţilor, consumul de alcool, gelozia, stresul dat de lipsurile materiale. S-a constatat, de asemenea, că majoritatea femeilor găzduite în centre au o relaţie de tip consensual cu bărbaţii care le agresează”, a declarat, Ionel Ştefănică Armeanu, directorul general al DGASPC Vaslui

Acesta a precizat că în comparaţie cu anii trecuţi, se constată o creştere a numărului de femei care cer ajutor autorităţilor în momentul în care sunt agresate. „Sunt în continuare şi femei care acceptă violenţa, sau femei care sunt găzduite în centre dar apoi se întorc la soţii sau concubinii care le-au agresat, însă am făcut paşi mari în lupta pe care o ducem pentru conştientizarea în rândul femeilor, a faptului că nu trebuie să accepte violenţa ca pe ceva normal”, a mai spus Ionel Ştefănică Armeanu.

Femeile sunt primite în centre pe baza unor procese verbale încheiate cu reprezentanţii poliţiei sau pe baza unor referate întocmite de specialiştii DGASPC Vaslui.

Potrivit Ordinului 383/2004 prin care se aprobă standarele de calitate pentru serviciile sociale din centrele pentru adăpostirea victimelor violenţei domestice, găzduirea în adăpost va fi pentru o perioadă determinată cuprinsă între 7 şi 60de zile, cu posibilitate de prelungire până la 90 de zile, iar în situaţiile excepţionale, până la 180 de zile.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.