Vaslui, capitala caricaturii și a graficii satirice din România

La Vaslui, Festivalul de Umor ”Constantin Tănase” este în plină desfășurare. Ca de obicei, caricatura și grafica satirică reprezintă unul din segmentele importante ale manifestării, astfel încât cei mai buni caricaturiști și-au dat întâlnire și anul acesta la Vaslui. Instituția responsabilă de organizarea acțiunilor dedicatei graficei satirice a fost (tot ca de obicei) Muzeul Județean “Ștefan cel Mare” Vaslui. Iar manifestările organizate s-au dovedit la înălțime.

Încă din prima zi Muzeul Județean a organizat varnisajul expoziției-concurs a Salonului Internațional de Caricatură și Grafică Satirică “Constantin Tănase”. Anul acesta, „Salonul Internaţional de Caricatură” a reunit un număr de 34 de graficieni, atât din țară, cât și din stăinătate, care au căutat să dea un răspuns plastic și original la tema propusă, un fragment modificat dintr-un celebru cuplet al actorului de vodevil Constantin Tănase: „Ne-am trezit din pandemie / Și-am strigat cât am putut: / Și cu asta ce-am făcut?”. urma jurizării, s-au desemnat și cîștigătorii acestei ediții. Astfel, Nicolae Viziteu (Vaslui) s-a clasat pe locul III, Premiul II i-a fost acordat lui Pavel Constantin (Focșani), Gabriel Rusu (Targu Mureș) a obținut premiul I, în timp ce Marele Premiu a fost revendicat de Liviu Stanila, din Deva (Hunedoara). De asemenea, Leonte Nastase, din Constanța, a primit o mențiune onorifică, iar alte trei mențiuni au fost acordate unor artiști graficieni din Iran, Bulgaria și Siria. În cadrul activității au avut loc și lansarea catalogului expoziției.

În aceeași zi, pe esplanada Muzeului Județean a avut loc vernisajul expoziției outdoor foto-documentară “Valentin Silvestru, o viață în slujba artei teatrale”.

Seria manifestărilor dedicate satirei în creion a continuat luni, 12 septembrie, în foaierul Casei de Cultură „Constantin Tănase” Vaslui, acolo unde au avut loc vernisajele expoziţiilor personale de grafică satirică: „Politikum” (realizată de Marian Avramescu), „Mari dramaturgi ai lumii” (autor Gabriel Rusu), „Umorul rațiunii naște zâmbete” (realizată de Ovidiu Ambrozie Bortă – BoA) și „Bășcălie în pandemie” (semnată de Cristi Vecerdea – CRIV).

Marți a fost ziua dedicată vasluianului Nicolae Viziteu-NEVE, care a deschis o expoziție personală aniversară în foaierul Primăriei Vaslui.

”Expozițiile, care fac parte din programul Festivalului Umorului „Constantin Tănase” – ediția a XVII-a, au adus printre cei prezenți fiorul hazului de necaz prin plasticitatea graficii satirice realizată de marii artiști ai caricaturii românești. Mesajul lucrărilor lui CRIV descrețește frunțile și descătușează energii pozitive, amuză, dar și atrage atenția printr-o țintă directă a raporturilor oamenilor în societate sau față de societate. Personajele desenate exploatează tarele morale sociale. În expoziția realizată de BoA, artistul exagerează un comic de situație uneori trist, alteori chiar cu un umor negru, ce răzbate din compoziții. Comicul nu se află în textul caricaturii, cât în imaginea ca atare, în care autorul devine un moralist al socialului. Portretele „Mari dramaturgi ai lumii”, sub semnătura lui Gabriel Rusu, probează certe calități picturale unde accentuarea de către autor a tresăturilor fizionomice ale marilor scriitori este dublata de calitățile temperamentului figurii portretizate. „Politikum”, realizată de graficianul de presă Marian Avramescu, încurajează hazul în reprezentările recognoscibile ale personalităților politice ale scenei românești și mondiale, care și-au lăsat amprenta într-un fel sau altul asupra metamorfozei României în ultimele decenii. Pentru a avea parte de un umor de calitate, îi invităm pe vasluieni să viziteze expozițiile vernisate în aceste zile”, a spus Ramona Mocanu, directorul Muzeului Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui.

Mai mult, pe toată perioada desfășurării Festivalului Umorului ,,Constantin Tănase” Vaslui, în Foaierul Casei de Cultură, în intervalul orar 16:00 și 19:00, caricaturiștii Marian Avramescu, Ovidiu Ambrozie Bortă- BOA, Gabriel Rusu și Cristian Vecerdea – CRIV vor fi prezenți în mijlocul vasluienilor, oricine dorește putând obține un portret caricaturizat, creionat pe loc.

Seria manifestărilor dedicate graficii umoristice nu se oprește însă aici. Nu putea să lipsească din Festival un prieten vechi al vasluienilor, primit de fiecare dată cu respect și admirație dar și cu multe zâmbete. Vernisajul expoziției de caricatură semnată de brăileanul Costel Pătrășcan, unul dintre cei mai cunoscuți caricaturiști ai momentului, va avea loc vineri, 16 septembrie, în holul Bibliotecii Județene ”Nicolae Milescu Spătarul”.

Așadar, în această perioadă nu ezitați să pășiți pragul celor trei instituțiide cultură, să admirați talentul graficienilor români și să zâmbiți mai mult sau mai puțin amar, pentru că în desenele lor veți regăsi cu siguranță acel suflu al oamenilor care au ales creionul și umorul ca arme împotriva nedreptăților și moravurilor cotidiene.