“Urc pe scenă cântecul şi portul botoşănean, dar sufletul e de acasă, din Vaslui!”

Pentru iubitorii de folclor, numele cântăreţei de muzică populară din Botoşani, Carman Cornaci este bine-cunoscut din apariţiile TV sau din CD-urile expuse la vânzare în benzinării şi mall-uri, de pe coperta cărora zâmbeşte frumoasa blondă. Pe scena din Vaslui a urcat pentru prima dată cu câteva zile în urmă, ca invitată de onoare a Festivalului-concurs de muzică populară “Cântec drag din plai străbun”, organizat de Casa de Cultură “C. Tănase” Vaslui. Deşi obişnuită cu scena, a mărturisit că este mai emoţionată că niciodată, pentru că este ziua în care i se împlineşte un vis: acela de a cânta “acasă”

Botoşănenii sunt tare mândri de tânăra cu zâmbet cald, reprezentativă pentru folclorul local. Carmen cântă, a lucrat timp de doi ani că realizator de emisiuni de folclor la o televiziune, prezintă spectacole şi este nelipsită că interpret de la toate manifestările reprezentative din zona, dar nu au ocolit-o nici televiziunile naţionale.

De cântat a cântat în multe locuri, dar niciodată nu a fost aşa emoţionată ca atunci când a urcat pe scena Casei de Cultură din Vaslui. Pentru că aici, pentru Carmen este „acasă”, este locul unde s-a născut, a copilărit şi a învăţat, locul de care o leagă amintiri şi prieteni dragi.

Întrebarea firească, la care am cerut răspuns, a fost de ce folclor botoşănean. „Eu, când am plecat din Vaslui, nu cântăm. Bine, de cântat am cântat întodeauna, dar aşa… că amator, cântecele altora, la serbările şcolare şi pe unde mai aveam ocazia. Dar cursuri cu un profesor nu am făcut, deşi mi-aş fi dorit. Am avut o tentativă, am fost la Casa Pionerului, pentru că o şcoală populară de artă nu era în oraş. Acolo am întâlnit un profesor în vârstă, care a spus că am voce bună, dar nu era de acord cu ce cântam eu. Mie îmi plăcea tare mult Irina Loghin! Profesorul a spus că eu voi cânta muzică populară moldovenească, cu strigăte şi chiuituri. Ei bine, mie nu îmi plăcea să chiui, nu asta îmi doream! Şi pentru că nu am ajuns la un numitor comun, am renunţat, deşi tare mi-aş fi dorit să ajung pe o scenă! Era visul meu să fiu că doamnele acelea distinse, de la televizor. Îmi închipuiam cât de frumos trebuie să fie să cânţi, lumea să te asculte, să se bucure şi să îţi ofere flori”, zâmbeşte Carmen Cornaci.
Copil fiind, a păstrat visul undeva, într-un colţ al sufletului ei, şi a cântat din dragoste pentru muzică populară melodiile auzite la televizor: acasă, prietenilor, la petreceri sau la şcoală. A terminat şcoala generală, liceul, s-a dus la facultate, acolo l-a cunoscut pe Ionuţ şi, la terminarea celor cinci ani de Politehnică, au decis să se căsătorească şi să se mute la Botoşani, acolo de unde era soţul ei.

Şi dacă romanul are o vorbă care spune că „muţi locul, schimbi norocul”, pentru Carmen s-a dovedit providenţială. „La nuntă a cântat orchestra de muzică populară a Botoşaniului, „Rapsozii Botoşanilor”, o orchestră cum este acum cea a Vasluiului, şi interpreta de muzică populară Cornelia Ciobanu. Întâmplător, ştiam toate melodiile din repertoriul ei, aşa că toată noaptea am cântat şi am dansat împreună. După eveniment, dirijorul orchestrei mi-a spus că am voce frumoasă şi aş putea face carieră dacă aş studia puţin. Eram o tânăra ingineră şomeră, şi mi se deschidea o poartă către visul meu, aşa că nu aveam cum să spun nu” Aşa a început pentru Carmen „şcoală de muzică”. Primul profesor , de la Conservatorul din Cluj, i-a spus că e „un diamant neşlefuit”, aşa că a început să înveţe detaliile tehnice şi vocale, când şi cum să facă pauze, cum să schimbe ritmul şi multe altele, pe care doar intuiţia i le spusese până atunci.

A absolvit Şcoala Populară de Artă, secţia Canto-muzică populară, a cunoscut-o pe textieră Mariana Honceru şi au luat naştere primelei ei melodii. A fost debutul unei cariere fulminante: au urmat alte piese proprii, zeci de spectacole, doi ani în televiziune ca realizator de emisiuni folclorice, a fost prezentator de festivaluri, a apărut la televiziunile naţionale de profil (Etno Tv, Favorit, etc).

“Am avut norocul să întâlnesc oameni minunaţi: pe textiera Mariana Honceru, pe compozitorii Trifan Leancă şi Răzvan Mitoceanu, dar cel mai frumos cadou l-am primit pe 1 martie 2015, când am aflat că o să încep înregistrările pentru primul meu CD, “Cântă, cântă-mi din vioară!” cu Orchestra “Lăutarii” din Chişinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros. CD-ul se găseşte în benzinării şi în mall-uri. Acum, că sunt la Vaslui, pot spune că şi visul meu de a cânta acasă, pentru oamenii dragi mie, s-a împlinit. Urc pe scenă cântecul şi portul botoşănean, dar sufletul e de acasă, din Vaslui! Am încercat să ajung aici, am trimis chiar şi câteva oferte cu speranţa că voi fi invitată să cant la Zilele Oraşului, dar… Eu sper din tot sufletul că această primă colaborare cu o instituţie culturală din Vaslui să nu fie şi ultima”, ne-a mai spus Carmen Cornaci.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.