Toxoplasmoza la pisici, pericol pentru sarcină? Ce spune medicul veterinar

Incep prin a sublinia faptul ca, daca  aveati impresia ca doar de la pisica va puteti infesta cu toxoplasmoza, nimic mai gresit. Ei bine, aflati ca cea mai posibila sursa de contaminare este consumul de carne infestata, insuficient preparata termic, in special de miel si de porc.  Deci nu doar de la pisica, asa cum multi neavizati cred si se apuca sa-ti spuna tie, viitoare mamica, ca doar pisica este purtatoare detoxoplasma, si sa scapi cat mai repede de ea.

Cand este pisica infestata? In momentul in care ingera o prada infestata sau carne cruda infestata. Cele mai multe pisici infestate cu toxoplasma gondii nu manifesta nici un semn de boala. Semnele clinice apar numai ocazional, atunci cand sistemul imunitar al pisicii este la pamant.

Totusi, luarea masurilor de precautie pentru evitarea expunerii la toxoplasmoza provenită de la pisica este o idee buna pentru orice femeie însarcinată. Pentru siguranta voasta, puteti merge cu pisica la veterinar, unde se va realiza un test rapid. Daca testul va iesi negativ, incercati sa pastrati pisica cat mai mult timp in interiorul locuintei si nu ii dati carne cruda.

Doctor Medic Veterinar Vlad Ghetu