Felinoterapia
Pisicile sunt excelenți “cardiologi”, așa încât celor care suferă de hipertensiune, au trecut printr-un infarct sau accident cerebral li se recomandă să țină mai des în brațe o pisică. Din experiență s-a constatat că prezența în casă a unei pisici stabilizează tensiunea arterială și la persoanele cu distonie neurovegetativa. Conform observațiilor făcute de cercetători americani, în cazul persoanelor care au pisici, riscul de a face un infarct scade cu 30-40%. Iubitorii de pisici spun că favoritele lor diagnostichează întotdeauna corect starea de spirit și de sănătate a stăpânului, se așază pe pieptul lor și adesea previn chiar atacurile de cord.
Se pare însă că există și un alt efect uimitor al influenței pisicilor asupra organismului omului – îmbunătățirea memoriei. Medicii au găsit următoarea explicație a acestui fapt: cea mai mare acumulare de puncte care activează memoria se află în centrul palmei. Pentru stimularea acestor centri, în Orient se fabrică bile speciale. Câte două asemenea bile se țin zilnic în fiecare palmă, rostogolindu-le. La noi această practică nu este răspândită, în schimb ne putem mângâia câinele sau, cu o eficientă și mai mare, pisică. În plus, este și o senzație foarte plăcută!
Dintre toate animalele de casă, pisicile sunt cei mai eficienți și mai multilaterali “doctori”. A apărut chiar și o ramură specială numită în termeni medicali felinoterapie, care presupune vindecarea sau prevenirea unor îmbolnăviri prin intermediul contactului cu pisicile. Metodele felinoterapiei erau cunoscute încă din Antichitate, iar astăzi au început să se aplice din nou, mai ales în convalescență și în recuperare. Specialiștii au mai observat că aceste animale ajută la reducerea mai rapidă a febrei în cazul persoanelor răcite sau gripate, calmează senzațiile dureroase și chiar întăresc oasele! Conform uneia dintre ipoteze, torsul ar fi sursă acțiunii terapeutice a pisicilor. S-a măsurat și frecvență pe care o are torsul pisicii – între 25 și 50 Hz. Iar calinele pisici își împart generoase cu oamenii această capacitate uimitoare, lipindu-se de acea parte a corpului unde se află organul bolnav și transmițându-i frecvențele terapeutice.
Pisică sau motan?
S-a stabilit că, în pofida universalității lor, reprezentanții familiei pisicilor se specializează totuși în diverse afecțiuni. De exemplu, influența bioenergetică a unei pisici este cu mult mai puternică decât cea a unui motan. Pisicile “fetite” vindecă mai bine afecțiunile sistemului nervos și ale organelor interne, în vreme ce “baietii” sunt specialiști mai buni la capitolele artroză, spondiloză, osteopatii. Pisicile cu blană lungă sunt excelenți neurologi. Ele ajută în cazul depresiilor, reduc irascibilitatea, normalizează somnul. Cele cu blăniță de lungime medie sunt buni cardiologi, iar pisicile cu blană scurtă tratează mai bine afecțiunile stomacului, ficatului și rinichilor.