De la un saint bernard, la o vacă mov – Istoria ciocolatei Milka

berry

Cum s‑a transformat o vaca din rasa Simmenthal intr-una dintre cele mai cunoscute figuri ale publicitatii mondiale?

Philippe Suchard deschisese inca din 1826 o cofetarie care-i purta numele, la Serriéres, in apropiere de Neuchatel, iar cofetaria devenise cunoscuta mai cu seama dupa ce livrase o cantitate impresionanta de ciocolata, in 1842, Curtii lui Frederick William IV, regele Prusiei.

 

De ce „Milka” si de ce vacuta mov?

In 1890, numele Milka apare deja pe cutiile cu pudra de cacao marca Suchard, iar in 1901 se lanseaza oficial pe piata tabletele de ciocolata cu lapte Milka. La prima vedere, numele noului sortiment de ciocolata se naste in urma alaturarii primelor parti ale cuvintelor „Milch” si „Kakao”, adica „lapte” si „cacao”, in limba germana. Dincolo de explicatia de bun-simt, printre alte povesti ale marcii Milka, a ramas in istorie si legenda potrivit careia ciocolata cu lapte a firmei Suchard a fost botezata dupa soprana Milka Ternina, faimoasa in epoca si admirata de Carl Russ-Suchard, ginerele lui Philippe Suchard si cel care preluase afacerea dulce dupa moartea socrului sau.

Inca de la inceputuri, ambalajul ciocolatei era mov. Acelasi mov pe care-l stim si astazi, „movul Milka”, protejat prin lege daca acopera 70% din totalul ambalajului. Tentati sa cautam explicatii complicate pentru alegerea culorii, s-ar putea rata cea mai simpla dintre ele: movul e o culoare care iese in evidenta si care atrage, in mod categoric, atentia asupra produsului pe care-l imbraca!

Despre vacuta, ce ar fi de spus? Ca, vaca inseamna lapte, ciocolata Milka e cu lapte! Dar, nici vaca, si nici pastorul care-o insoteste nu ocupa, la inceputuri, un loc central in ansamblul de elemente prezente pe ambalaj: pentru inca vreo saizeci de ani, pe eticheta accentul cade asupra numelui Suchard, redat cu litere mari si aurite. Iar intre 1930 si 1960 simbolul-cheie al Milka, intalnit pe toate suporturile publicitare, nu e nici pe departe o vaca, ci un caine din rasa Saint Bernard, potrivit sursei citate anterior.

In reclamele anilor ’30, e Barry, cainele familiei Nicollier din Villeneuve.

berry2-500x305

Anul nasterii vacutei mov: 1973!

Vestita vaca mov e rodul unei idei curajoase a lui Peter Schmidt, de la agentia Young&Rubicam, care sugereaza, la inceputul anilor ’70, ca o vaca de aceeasi culoare cu ambalajul sa fie utilizata pentru a promova ciocolata Milka. Sugereaza si rasa, una cu prestanta, Simmenthal, asa ca in 1973 se filmeaza deja primul spot publicitar televizat (vor urma inca o suta), cu o vaca Simmenthal in rolul principal, vopsita cu un spray de par de culoare mov, controlat de Institutul veterinar al Universitatii din Zürich.

milka-500x334

De altfel, pentru primul spot publicitar cu vaca mov, cel din 1973, agentiei Young&Rubicam ii este decernata medalia de aur de catre Art Directors Club. Lori, Perle si, in cele din urma, Schwalbe (Randunica) sunt vacile‑vedeta care pozeaza si filmeaza pentru Milka din 1973 in sus, ultima dintre ele fiind personajul central a sase spoturi televizate in perioada 1986 si 1991 si starnind un cor de dezaprobare, cand a fost condusa la abator, pentru ca nu mai dadea lapte. Publicul a salvat‑o de la moarte, iar firma Suchard a cheltuit 6.000 de euro pe an ca sa o tina cat mai mult timp in viata.

Cu anii, vaca Milka e devenit unul dintre cele mai cunoscute simboluri publicitare ale lumii si dovada vie ca ideile indraznete fac istorie. De altfel, in 1995, in Bavaria, la un concurs de desenat vaci la care au participat 40.000 de copii, unul din trei copii a desenat vaca in culoarea mov.

Sursa – animalzoo

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.