Ștefan cel Mare, evocat la Podul Înalt

Astăzi, la Complexul Monumental „Podul Înalt ” din satul Băcăoani, comuna Muntenii de Jos, Consiliul Județean Vaslui a marcat aniversarea a 542 de ani de la Bătălia de la Podul Înalt printr-o slujbă de pomenire a eroilor căzutăţii în lupta de la Vaslui, urmată de depuneri de coroane şi de un ceremonial militar al Brigăzii 15 Mecanizate „Podul Înalt ” Iaşi care astăzi aniversează 140 de ani de existență.

La manifestare au participat reprezentanţi ai Consiliului Judeţean şi ai instituţiilor din subordine, în frunte cu preşedintele Dumitru Buzatu, prefectul Isabel Bogdan și subprefectul Mircea Gologan, reprezentanţii instituţiilor MAI şi o delegaţie a Organizaţiei Judeţene a PSD Vaslui.

Rînd pe rînd, autorităţile au susţinut alocuţiuni prin care au evocat personalitatea Marelui Ștefan, considerată una dintre cele mai mari personalități ale României și un simbol al Vasluiului.

“Locul în care ne aflăm face parte dintr-un spaţiu care a marcat profund istoria ţării noastre încă din epoca medievală, este un loc cu rezonanţă istorică în inima tuturor locuitorilor Moldovei de aici şi de peste Prut. Manifestările pe care le organizăm de fiecare dată cu acest prilej sunt foarte importante pentru noi toţi. Şi, de aceea, dincolo de vremuri, care au fost mai bune sau mai rele, umbra marelui domnitor i-a îmbărbătat, de-a lungul timpului, pe toţi aceia care au trăit pe pământ românesc. Să sperăm că timpurile viitoare ne vor aduce tuturor satisfacţia de a vedea că şi cei care ne urmează ţin proaspătă imaginea a ceea ce a fost, şi a ceea ce simbolizează Ştefan cel Mare pentru poporul român”, a spus Dumitru Buzatu, preşedintele consiliului Judeţean Vaslui.
”La 10 ianuarie 2017 se împlinesc 542 de ani de la victoria de la Podul Înalt, prin care Ștefan cel Mare, domnul Moldovei, a învins armatele otomane conduse de Suleiman Pașa. Istoria județului Vaslui e indestructibil legată de personalitatea marelui voievod Ștefan cel Mare. Chiar dacă ne gândim tot mai puțin la istorie, chiar dacă ignorăm lucrurile mărețe ce ne înconjoară și nu ne mai preocupă personalitățile marcante ale neamului, pe Ștefan cel Mare e greu ca poporul să-l uite. (…) Ștefan cel Mare a devenit un simbol pentru vasluieni, pe care îl regăsim aici, la Podul Înalt, la Vaslui în Piața Civică, la Huși în fața Palatului Episcopal, în comuna Ștefan cel Mare-la podul de la Cănțălărești, în fața Școlii nr.5 Vaslui și în alte zone ale județului. Pentru noi e o cinste și o onoare că locuim într-un județ, care are ca simbol un nume ilustru. Suntem urmașii lui Ștefan, oameni gospodari, vrednici și cu frică de Dumnezeu și e de datoria noastră să păstrăm mereu vie memoria lui Ștefan cel Mare, poate cea mai mai mare personalitate a neamului românesc. Momentul coincide cu aniversarea a 140 de ani de existență a Brigăzii 15 Mecanizate ”Podul Înalt” Iași. Brigada este continuatoarea tradițiilor glorioase ale Regimentului 15 – „Dorobanți“, ale cărui fapte de vitejie au rămas înscrise cu litere de aur în istoria militară a poporului român. Le transmitem un sincer ”La mulți ani!”, iar prin activitățile sale să ducă pe mai departe renumele de ”Podul Înalt”, un simbol al ideii de unitate și independență statală”, a spus prefectul Isabel Bogdan.

 

 

One thought on “Ștefan cel Mare, evocat la Podul Înalt

  • 10 ianuarie 2017 la 22:19
    Permalink

    A doua coroana de flori (cea mai mica si ieftina) era de la primaria Muntenii de Jos

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.