Şedinţă de Colegiul Prefectural: “Infracţionalitatea din mediul rural, în scădere”

Măsurile de asigurare a pazei bunurilor și a protecției cetățeanului din mediul rural şi rolul managerului în combatera corupției au fost cele două subiecte ale şedinţei Colegiului Prefectural al Judeţului Vaslui, desfăşurată joi, joi, 27 aprilie, sub conducerea prefectului Isabel Bogdan.

În prima parte a ședinţei, șeful IPJ Vaslui, Gabriel Doru Panțîru, șeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Vaslui, a precizat că la nivelul judeţului , în primele trei luni ale anului 2017 au fost sesizate și înregistrate 1.624 de infracţiuni, în scădere cu 482 față de perioada similară a anului 2016, când au fost sesizate 2.106 infracțiuni. Potrivit raportului prezentat de acesta, infracţiunile comise poate fi şi o consecinţă a faptului că paza în mediul rural nu este organizată, în mod corespunzător, pe raza tuturor comunelor.

”Din totalul celor 81 de comune ale judeţului Vaslui, doar 22 dintre primăriile aferente (27,16%) au depus eforturi concrete de organizare şi executare a pazei comunale, prin personal propriu angajat şi calificat. 59 de comune (72,84%) nu au întreprins demersurile necesare organizării şi funcţionării pazei comunale, fiind invocate lipsa fondurilor necesare”, a precizat șeful IPJ Vaslui.

Potrivit acestuia, 672 au fost contra persoanei, preponderente au fost lovirile și alte violențe, în număr de 461, urmate de amenințări, cu 89 de situaţii, 23 de infracțiunile la viața sexuală,

Infracțiunile contra patrimoniului înregistrează o scădere consistentă faţă de perioada similară a anului 2016, cu 166 de fapte, de la 796 în 2016, la 630 în 2017.  Dintre acestea, 423 au fost furturi, Pe genuri de furturi, 137 au fost din locuinţe, 97 au fost furturi din curți și dependințe, 9 au fost furturi de animale, 5 au fost furturi din societățile comerciale.

“Având în vedere evoluţia fenomenului infracţional din mediul rural în perioada analizată, rezultă faptul că specifice sunt infracţiunile contra patrimoniului, care generează în continuare o stare de nesiguranţă în rândul locuitorilor”, a spus Gabriel Doru Panțîru.

Comisar șef de poliție Constantin Ciornei-Donighian, șeful Serviciului Județean Anticorupție (SJA) Vaslui, a ținut să le reamintească managerilor de instituții publice că au obligația de a transpune în practică anumite cerințe impuse de strategia națională anticorupție 2016-2020: ”În calitate de manageri trebuie să vă faceți propriile planuri, adaptate la specificul instituției, și să aplicați întocmai prevederile acestei strategii. În actuala strategie se pune mare accent pe prevenire și educație. Ca manageri vă revin o serie de obligații. Rugămintea mea e să vă implicați și să implicați personalul din subordine să studieze conținutul strategiei, concret ce aveți de făcut la nivelul instituției. Din practică am tras unele concluzii. Majoritatea instituțiilor lucrează cu publicul. La zona de interferență, între cetățean și funcționarul public, intervine acea zonă de risc. Cetățeanul vrea să-și rezolve o anumită problemă, iar funcționarul profită de această ocazie și încearcă din diverse motive să obțină ceva. O mentalitate total greșită. De aici necesitatea ca dumneavoastră să intervenți, pentru a pune în aplicare acele măsuri, pentru diminuarea acestui risc. Este unul din obiectivele principale ale strategiei naționale anticorupție”.

Prefectul Isabel Bogda a ținut să-l felicite pe noul șef al Oficiului Județean de Poștă Vaslui, Irinel Marcu, urându-i succes în noua funcție.

În final, Nelu Sava, directorul Administratiei Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Vaslui, a prezentat ordinul pentru dezvoltarea serviciilor Ministerului Finanțelor Publice puse la dispoziția autorităților și instituțiilor publice prin sistemul informatic propriu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.