Reprezentanţii administraţiei judeţene s-au întâlnit astăzi cu Ambasadorul Republicii Belarus în România
Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Belarus în România, Andrei Grinkevich s-a aflat astăzi la Vaslui, unde a avut o întâlnire reprezentanţii administraţiei locale şi judeţene. Mai întâi, Andrei Grinkevich s-a întâlnit cu prefectul Isabel Bogdan şi cu subprefectul Mircea Gologan, apoi cu Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean şi, în cele din urmă, cu Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui.
După discuția purtată cu reprezentanţii Guvernului în teritoriu, Excelența Sa a precizat că au fost identificate elemente pentru o posibilă cooperare şi că anul trecut comerţul bilateral a crescut cu 22%.
”Am identificat elemente pentru o posibilă cooperare. Agricultura este un domeniu în care am remarcat că poate exista o cooperare. De asemenea, cooperarea cultural-sportivă ar putea deveni unul din punctele parteneriatului nostru. Având în vedere că Belarus produce toată gama de echipamente agricole, judeţul Vaslui ar putea deveni un centru de tranzit pentru echipamentele agricole, care să fie distribuite nu doar în România, ci şi în statele membre ale UE. Ne ajută distanța foarte mică dintre Belarus și regiunea de aici. Judeţul Vaslui produce o cantitate mare de produse agricole existând posibilitatea extinderii exporturilor înspre Belarus. Mă refer la fructe. Nu trebuie uitate vinurile din zonă, care sunt calitative și nu sunt cunoscute în Belarus”, a arătat ambasadorul.
Prefectul Isabel Bogdan i-a prezentant Excelenței sale, Andrei Grinkevich, oportunitățile pe care județul le poate oferi într-un viitor parteneriat. ”Putem deschide calea colaborării prin organizarea unor misiuni economice atât la Vaslui, cât și în Belarus, astfel încât oamenii de afaceri din cele două țări să se cunoască și să pună în practică diferite idei de colaborare. Putem vorbi și despre schimburi culturale. Avem corala Fantasia, Teatrul ”V.I.Popa” Bârlad, Ansamblul ”Trandafir de la Moldova” Huși, fanfara Rotaria, recunoscute pe plan internațional”, a precizat prefectul Isabel Bogdan.
Despre oportunităţi de cooperare regională, prin parteneriate între oamenii de afaceri din cele două ţări, proiecte europene comune şi proiecte culturale s-a vorbit şi la celelalte două instituţii administrative.
“Am venit la Vaslui cu dorinţa de a vă prezenta posibilităţile din ţara mea şi de a identifica posibilităţile de colaborare cu regiunea dumneavoastră. Noi suntem unul din producătorii puternici de tractoare, utilaje şi echipamente agricole. Producem camioane de tonaj mare, avem cel mai mare camion din lume, de 4.600 tone şi deţinem 30% din piaţa de tonaj mare.
Suntem dezvoltaţi pe partea de produse chimice şi cauciucuri şi producem toată gama de aşa numite “produse albe”: frigidere, maşini de spalat, etc. Totodată suntem producători importanţi de ferilizatori pentru agricultură, deţinând 12% din piaţa de fertilizatori din lume. România este una din ţările cu care relaţiile noastre comerciale sunt foarte bune, ocupând al 9-lea loc din Europa care fac export cu Belarus, dar cred că relaţiile noastre se pot dezvolta şi mai mult. Mă gândesc şi la colaborarea în domenii ca educaţia, medicina , sportul, cultura şi chiar la proiecte derulate în comun pe aceste domenii”, a spus Andrei Grinkevich
“Întâlnirea de astăzi este o ocazie bună de a schimba câteva lucruri. Noi avem un fel de vecinătate cu Belarus, călătorind des în Republica Moldova şi Ucraina. La dumneavoastră nu am ajuns încă, dar sper că vom ajunge în curând. Din păcate, la această oră, relaţiile actuale ale României nu sunt foarte dezvoltate cu fostele state din Uniunea Sovietică. Belarusia se bucură de un tratament preferenţial, în sensul că opinia cetăţenilor români faţă de Belarusia este una pozitivă. Eu, personal, am făcut eforturi mari pentru ai convinge pe cei care îi cunosc să îndrepte aceste opinii către spaţiul estic. Asta l-a determinat pe un sociolog să tragă concluzia că suntem proruşi, dar… atât l-a dus capul. Relaţiile României cu ţările din spaţiul estic erau dezvoltate în trecdut şi cred că am pierdut mult din cauza încetării unor relaţii. Vă asigur că colaborarea noastră va trece dincolo de această întâlnire”, a spus Dumitru Buzatu oficialului belarus, lansându+i invitaţia de a participa, la vară, la Festivalul internaţional Ţhora din străbuni”.
La rândul său, demnitarul i-a lansat preşedintelui CJ Vaslui invitaţia de a participa la Festivalul Internațional de Artă “Bazarul Slavic” din Vitebsk, oraşul în care s-a născut şi copilărit celebrul pictor de artă modernă Marc Chagall.
Oficiaslii vasluieni s-au despărţit de ambasadorul belarus cu promisiunea fermă de a ţine legătura şi de a construi o relaţie de colaborare cât mai strânsă.