Să nu-i uităm pe cei care uită!

La nivelul județului Vaslui, în prima jumătate a acestui an s-au înregistrat  94 de cazuri noi de persoane cu boala Alzheimer, ceea ce a ridicat numărul vasluienilor diagnosticaţi cu această afecţiune la 524. În aceeaşi perioadă au decedat 48 de persoane  diagnosticate cu Alzheimer. La nivelul anului 2018 s-au înregistrat 106  decese, 132 de cayuri noi şi 478 persoane în evidenţe

Direcţia de Sănătate Publică Vaslui a celebrat, în data de 21 septembrie, Ziua Mondială de luptă împotriva maladiei Alzheimer şi a demarat  Campania cu sloganul: “Să nu-i uităm pe cei care uită”.

Tema campaniei este „Înțelegerea și conștientizarea bolii Alzheimer”, scopul fiind informarea  și conștientizarea profesioniștilor din sănătate despre problematica demenței și maladiei Alzheimer și metodele de management ale pacienților; aparținătorilor și îngrijitorilor pacienților cu Alzheimer asupra posibilităților de diagnosticare, tratament și informarea cu privire la realizarea deplină a drepturilor persoanelor diagnosticate cu această boală.

La nivel județean se vor organiza evenimente de informare și conștientizare a bolii Alzheimer în spitalele din județ, în centrele medico-sociale, dar și în centrele pentru persoane vârstnice.

Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență care afectează funcționarea mentală. Demența de tip Alzheimer este o demență progresivă în care toate cauzele reversibile cunoscute ale demenței au fost excluse. Are două tipuri – cu debut tardiv (după vârsta de 65 ani) și cu debut precoce (înainte de 65 de ani).

Pierderea memoriei este, de cele mai multe ori, prima manifestare a bolii Alzheimer. Multe persoane în vârstă se îngrijorează atunci când apar pierderile de memorie. Anumite episoade de pierdere a memoriei pe termen scurt la persoanele în vârstă de 60-70 de ani este un lucru obișnuit, dar numai unele dintre acestea vor dezvolta boala.

Boala Alzheimer se însoțește de modificări de comportament, gândire sau tulburări de personalitate. În fazele incipiente ale bolii, persoana se poate comporta normal în societate. Membrii familiei și prietenii apropiați observă primii manifestările bolii. Semnele de demență, precum dificultățile de gândire sau amintire a anumitor lucruri sau probleme în activitățile cotidiene, trebuie să îndrume persoana spre consultul unui medic specialist (medicul psihiatru, medicul neurolog, medicul de medicina de familie, medicul internist, medicul de geriatrie).

Anul acesta, pe data de 21 septembrie 2019, persoanele care suferă de Alzheimer, familiile acestora, organizațiile implicate, politicienii, profesioniştii din sistemul sanitar, cercetătorii se reunesc în spirit de solidaritate pentru a conștientiza opinia publică în legătură cu maladia Alzheimer.