S-au urcat la volan fără permis și băuți!

La data de 03 decembrie, ora 15:10, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vaslui, au depistat în trafic, pe drumul național DN 24, de pe raza comunei Solești, județul Vaslui, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, al cărui conducător se afla sub influența băuturilor alcoolice.

Bărbatul în vârstă de 51 ani, din comuna Solești, județul Vaslui, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0,55 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior șoferul a fost condus la spital în vederea recoltării de probe biologice.

În cauză a fost întocmit  dosar de cercetare penală, pentru săvârşirea infracţiunii de “conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”, faptă prevăzută și pedepsită de articolul 336, alineat 1, din Codul Penal.

În noaptea  de  03/04.12.2019, ora  01:32,  polițiștii Secției 2 Poliție Rurală  Vaslui au fost sesizați prin SNUAU 112, cu privire la producerea unui eveniment rutier în care a fost implicat un autoturism, pe raza comunei Oșești, județul Vaslui.

Cu ocazia cercetărilor efectuate polițiștii au stabilit faptul că, în cursul nopții, în jurul orei 23:30, proprietarul autoturismului, respectiv un tânăr de 22 ani, din comuna Rafaila, județul Vaslui, i-a încredințat autoturismul fratelui său, în vârstă de 33 ani, deși cunoștea că nu deține permis de conducere. Astfel, bărbatul de 33 ani, în timp ce conducea autoturismul pe raza satului Buda, comuna Oșești, a pierdut controlul volanului și a intrat în coliziune cu gardul unei locuințe.

Bărbatul în vârstă de 33 ani a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0,68 mg/l alcool pur în aerul expirat și condus ulterior la spital în vederea recoltării de probe biologice.

În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală, privind săvârşirea infracţiunilor de “conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”, “conducerea unui vehicul pe drumurile publice de către o persoană fără permis de conducere” și “încredințarea cu știință a unui autovehicul pentru a fi condus pe drumul public unei persoane care nu deține permis de conducere”,  fapte prevăzute și pedepsite de art. 336, alin. 1, articolul 336, alin. 1 și art. 335, alin. 3 toate din Codul Penal.

Polițiștii rutieri atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice :

  • Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat băuturi alcoolice!
  • Consumul de alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. De asemenea, alcoolul scade concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.
  • Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani sau amendă, aceasta fiind pedeapsa prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. Totodată, pe timpul cercetării, permisul este reţinut, fără drept de circulaţie.