S-a lăsat cortina peste Festivalul Umorului. Au rămas … concluziile (foto)

Actorii au plecat, muzica a tăcut, luminile s-au stins, s-a tras cortina. A XXIV-a ediţie a Festivalului de Umor “Constantin Tănase” Vaslui 2016  s-a încheiat. De săptămâna de umor care a trecut ne amintesc doar afişele bătute de vântul care încearcă să le smulgă. A rămas în urmă amintirea unui eveniment cultural pe care participanţii l-au catalogat ca fiind unul « de excepţie », un « regal al festivalurilor de umor ».  Vasluienii s-au bucurat, în egală măsură, de toate evenimentele oferite: expoziţii de caricatură, întâlniri cu scriitorii, teatru. Au fost emoţii, şi râsete, şi încântare…  Felicitările revin, în egală măsură, tuturor organizatorilor, care au promis că ediţia următoare, jubiliară, va fi cel puţin pe măsura celei care tocmai s-a încheiat.

Abia s-a încheiat, dar vasluienilor parcă începe să le fie dor de umorul ridicat la rang de artă. Şi asta pentru că, dincolo de aparenţe, vasluienii ştiu să aprecieze umorul de calitate. Iar calitatea a fost cuvântul de ordine al acestei ediţii a Festivalului de Umor. În cifre, bilanţul este sec: a fost vernisat un salon de caricatură şi cinci expoziţii personale de grafică satirică, au fost lansate volume de carte, a avut loc Gala Concursului de literatură satirico-umoristică unde au fost premiaţi cei mai buni scriitori de gen, au prezentat spectacole de teatru 17 instituţii teatrale, trupe de actori şi actori în recital, din ţară şi din Chişinău, a avut loc un Concurs de interpretare pentru amatori şi un altul pentru profesionişti. Au fost prezenţi 22 de caricaturişti şi graficieni, 54 de epigramişti, sute de invitaţi şi câteva mii de spectatori, dar şi zeci de tineri liceeni voluntari. Simpla enumerare a manifestărilor reflectă doar numărul mare al participanţilor la Festival şi mobilizarea organizatorilor de a le asigura acestora condiţiile necesare pentru a se simţi bine în oraşul nostru.

Prestigiul participanţilor nu poate fi pus la îndoială, fie că vorbim de caricaturiştii Costel Pătrăşcan, Cristian Criv Vecerdea, Leonte Năstase, Ovidiu Ambrozoe Bortă –BoA sau Constantin Ciosu. Cert este că lucrările expuse pe simeze au stârnit admiraţia pentru tehnica executării şi, în cele mai multe cazuri, un râs sănătos.

Câştigătorii Salonului de caricatură au fost în acest an Valentin Chibrit, din Galaţi (Trofeul festivalului), Mihai Ignat, din Ploieşti (Premiul I), Marian Avramescu, din Prahova (Premiul II) şi Cristinel Vecerdea-CRIV (Premiul III). Bianca Ioana Croitoru, din Tulcea, a primit Premiul pentru debut, iar lui Ion Barbu, din Petrila, i-a fost acordat Premiul de Onoare pentru întreaga creaţie artistică.

Mai puţin sonore şi poate mai puţin cunoscute,  numele celor care slujesc cuvântul scris nu au fost cu nimic mai prejos, iar în cadrul Salonului de literatură satirico-umoristică aceştia şi-au demonstrat talentul într-un duel epigramistic apreciat atât de publicul din Vaslui, cât şi de cel din Bârlad şi Huşi. Nu înainte de premiere. La secţiunea “carte” au primit Diplome de Excelenţă Dan-Viorel Norea, Mihai Sălcuţan, Petru Brumă, Constantin Tudorache, Eugen Albu, Mihai Haivas şi Gheorghe Bălăceanu, iar la secţiunea “manuscris” Premiul I i-a revenit lui Ion Moraru, Premiul II i-a fost acordat lui Vasile Vajoga, iar premiul III lui Gheorghe Bâlici şi Mariei Chirtoacă. Juriul a decis şi acordarea unor premii speciale: Premiul “Valentin Silvestru” pentru Vasile Larco, Premiul “Bogdan Ulmu”, pentru Dan Căpruciu şi Premiul “Costache Olăreanu”, pentru Eugen Deutsch. Remarcabilă prezenţa a zeci de tineri, dar şi a multor profesori de limba română la  întâlnirea cu scriitorul şi criticul literar Alex Ştefănescu care, cu vervă şi umor, a povestit câteva din aspectele ingrate ale meseriei de critic literar, dezbătând şi o temă “fierbinte” a zilelor noaste: “Cine mai are nevoie de literatură?”.

În sfârşit, dar nu în cele din urmă, vorbim despre teatru, ca cea mai spectaculoasă secţiune a Festivalului, care a adunat de fapt şi cel mai numeros public. Statuile vivante şi spectacolul “Zidul” al Teatrului “Masca”, condus de Mihai Malaimare,  a adunat în Centrul Civic, la debutul Festivalului, sute de vasluieni. Alţii au umplut, seară de seară, sala de spectacole a Casei de Cultură “Constantin Tănase” Vaslui. Rând pe rând, actorii care au urcat pe scenă, au fost răsplătiţi de aplauzele publicului care, în acest an a dovedit că şi la Vaslui se poate asculta o piesă de teatru cu telefonul închis şi fără a vorbi cu vecinul din dreapta sau din stânga în timpul spectacolului. Au stârnit râsete, au făcut publicul să plângă şi au transmis emoţii marii actori ai scenei româneşti: Horaţiu Mălăiele, Dan Puric şi Florin Piersic care, rând pe rând, au ridicat publicul în picioare, răsplătiţi cu ropote de aplauze.

Cu aplauze au fost răsplătiţi şi cei 22 de liceeni vasluieni care au făcut parte din atelierul “Scrie despre tine”, coordonat de actorul Sorin Poamă. După ce, în doar zece zile au reuşit să monteze o piesă teatrală, tinerii au obţinut performanţa de a juca ca nişte adevăraţi profesionişti, “cu casa închisă”.

Tradiţională, Secţiunea „Interpretare” a fost câştigată de  Trupa  “Experiment 77” din Fãgãraş, care a obţinut Marele Trofeu al festivalului la categoria “grupuri”. Cu o satiră amară a condiţiei de pensionar în societatea contemporanâ, câştigătorul categoriei “individual” a fost Constantin Tiron, din Câmpulung Moldovenesc.

Pe tot parcursul festivalului, invitaţii, fie că au fost scriitori, caricaturişti sau actori, şi-au exprimat aprecierea pentru eforturile autorităţile judeţene şi locale, respectiv Consiliul Judeţean Vaslui şi Primăria Vaslui, de a păstra tradiţia organizării  Festivalul Umorului “Constantin Tănase” în memoria marelui om de teatru şi umorist, la cote înalte. Valoarea Festivalului nu e dată doar de perioada mare de desfăşurare, ci şi de prezenţa de excepţie a unor mari valori ale culturii româneşti, de evoluţii scenice deosebite, creaţii literare umoristice şi, mai ales, de caricaturi, care au creionat lumea marelui Tănase. Rînd pe rînd, au fost apreciate eforturile organizatorice ale celor care s-au ocupat direct de organizarea festivalului şi pe care merită să îi menţionăm şi noi: Ramona Mocanu, directorul Muzeului Judeţean “Ştefan cel Mare” Vaslui, Gelu Bichineţ, directorul Bibliotecii Judeţene “Nicolae Milescu Spătarul” şi Lucian Onciu, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vaslui. Alături de aceştia au stat angajaţii celor trei instituţii, dar şi cei ai Primărie Vaslui. Gazdă ospitalieră, Ionel Bordeianu, directorul Casei de Cultură „Constantin Tănase” Vaslui şi angajaţii

În ultima seară, pe scenă au fost invitaţi cei fără de care Festivalul nu ar fi avut loc: Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean şi Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui. Ei au mulţumit organizatorilor şi tuturor celor care au muncit fără a fi în lumina reflectoarelor, celor care au răspuns invitaţiei de a veni la Vaslui, dar şi spectatorilor. “Sunt dezolat  că aceste seri se vor termina. Dar mă gândesc că Vasluiul e tot aici, Festivalul va fi tot aici, şi noi vom fi tot aici. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care au susţinut seară de seară aceste spectacole foarte frumoase. Vreau să apreciez ţinuta celor care au fost pe scenă şi a celor care au fost în sală.  Noi am făcut o invitaţie Ministrului Culturii din Republica Moldova, pentru că la fiecare ediţie a Festivalului am avut oameni de cultură şi trupe de teatru importante din Republica Moldova. Din păcate, ministrul Culturii nu a putut veni, dar şi-a trimis un mesager”, a spus Dumitru Buzatu, invitând-l pe scenă pe reprezentantul ţării vecine.  Acesta a subliniat buna colaborare între Consiliul Judeţean Vaslui şi instituţia pe care o reprezintă, înmânându-i preşedintelui CJ Vaslui o diplomă de onoare, “pentru poziţia de excelenţă şi aleasă verticalitate în promovarea constantă, eficientă şi continuă a conştiinţei naţionale pe ambele maluri ale Prutului”

“Iată-ne şi în ultima zi a Festivalului! Aşa cum se întâmplă, ce e frumos trece repede. Au fost opt zile de teatru,opt zile de de expoziţii de caricatură, de activităţi frumoase. Eforturile, celor de pe scenă şi a celor din spatele scenei, au fost pe măsură. Le mulţumesc celor din spate şi echipei care în aceste zile au fost aproape de dumneavoastră şi de noi toţi. Eu cred că a fost o săptămână plăcută, o săptămână care va rămâne mult timp în inima şi sufletul nostru. Dar notele le daţi dumneavoastră…  Aşa cum spunea Valentin Silvestru, nu se încheie o ediţie şi începe pregătirea cea care va urma. Ediţia a  XXV-a va fi o ediţie jubiliară şi cred că avem obligaţia să ridicăm ştacheta. Fiţi convinşi că vom lucra în acest sens dar, până atunci, eu mă înclin în faţa dumneavoastră, a tuturor şi vă mulţumesc pentru că aţi fost alături de noi, pentru că aţi dat dovadă de ospitalitate. Pentru că toţi invitaţii noştri au avut cuvinte de laudă faţă de oraş şi faţă de locuitorii lui. Vă mulţumesc!”, a spus şi primarul Vasile Pavăl (Mihaela Zărnescu)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.