Rutiera la pândă, în scop PREVENTIV
În comunicatul din josul paginii, trimis de Poliția Rutieră, se arată o acțiune de amploare, desfășurată pe două zile, menită să aibă caracter preventiv.
PREVENTÍV, -Ă, preventivi, -e, adj. Care are ca scop preîntâmpinarea unui rău, împiedicarea apariției sau a răspândirii unei infracțiuni etc.
Cum fac prevenție polițiștii rutieri? Ascunși prin tufişuri, pe după curbe, ieşiţi pe jumătate pe după o altă maşină parcată, iţiţi după un boschet, camuflaţi la capătul unei clădiri, parcaţi în josul pantelor cu pistolul și mașina neinscripționată, cu geamuri negre. Activități obișnuite de zi cu zi ale Poliției Rutiere.
A scăpa nevătămat e doar o chestiune de noroc. Nu eşti pe autostradă, nu poţi merge constant, nu poţi anticipa aproape nimic. De niciunde apar limitări de 30 km/h, fără nici o logică, pe drum drept, după care limita sare la 90, 100 sau 70 km/h, după reguli imposibil de înţeles când eşti la volan. Localităţile încep în câmp şi se termină prin păduri, şi tot pe acolo se trece subit de la 100 la 50 km/h, fără sens şi fără rost, numai bine să speculeze polițistul după bunul plac. Sunt linii continue unde nu-i nevoie de ele, treceri de pietoni semnalizate din copaci, îngustări neaşteptate, şleauri, gropi, mormane de nisip, biciclişti beţi şi căruţaşi chiauni. Să conduci pe drumurile din România e o loterie a încarcerării “între fiarele contorsionate” iar poliţiştii declară mândri că desfășoară acțini preventive. Ce fel de serviciu fac ei comunităţii când zac cu orele în câte-o maşină de radar? Deși este un oraș mic, traficul rutier devine un coșmar. Personal am reușit să fac 45 de minute din Traian până la Gară. Nici un poliţist nicăieri, în nici o intersecţie, dar cum am ieşit din oraş, am început să-i văd la pândă şi la umbră.
Modul în care se controlează viteza în România seamănă mai degrabă cu plănuirea unei tâlhării la drumul mare decât cu protejarea “participanţilor la trafic”.
Preventiv, în acest week-end, polițiștii vasluieni au reușit să aducă la bugetul de stat 210.000 de lei, iar ca măsură complementară au ridicat 33 permise de conducere și 6 certificate de înmatriculare.
Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Vaslui, Secției 1 Poliție Rurală Vaslui și Secției 2 Poliție Rurală Vaslui au acționat în zilele de 06 și 07 aprilie, în zonele și pe tronsoanele de drum cu risc rutier ridicat din zona municipiului Vaslui.
În zilele de 06 și 07 aprilie, între ora 08:00 și 16:00, 30 de polițiști rutieri și de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Vaslui și secțiilor de poliție rurală arondate au desfășurat o acţiune cu caracter preventiv – reactiv, în zonele și pe tronsoanele de drum cu risc rutier ridicat din zona municipiului Vaslui.
Prin desfășurarea acțiunii s-a urmărit depistarea, identificarea şi sancționarea celor care încalcă prevederile legale, axate, în principal, pe depăşirea limitei legale de viteză, asigurarea fluenţei traficului rutier prin prezenţa activă a efectivelor de poliţie pe sectoarele de drum cu trafic intens și conştientizarea opiniei publice asupra dinamicii şi consecinţelor accidentelor rutiere, produse pe fondul nerespectării regimului legal de viteză sau neadaptării acesteia la condițiile de drum.
Totodată, cu ocazia acțiunii, a fost constatată o infracțiune privind conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe – faptă prevăzută de art. 336 alineatul 1 din Codul penal.
“În ziua de 07 aprilie a.c., ora 11.40, a fost depistat un bărbat de 43 de ani din Vaslui, care se deplasa pe strada Șoseaua Națională din municipiul Vaslui la volanul unui autovehicul înmatriculat în județul Vaslui. Testarea bărbatului cu aparatul alcooltest a indicat o valoare de 0,47 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care acesta a fost condus la spital, unde i-au fost recoltate mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei”, a declarat Purtătorul de cuvânt al Poliției Vaslui.
De asemenea, polițiștii au aplicat 400 de sancțiuni contravenționale, dintre care 396 pentru încălcări ale O.U.G. nr. 195/2002 (privind circulația pe drumurile publice) și 4 pentru abateri la alte acte normative. Ca măsură complementară, au fost reținute 33 permise de conducere și 6 certificate de înmatriculare. Valoarea sancțiunilor aplicate a fost de peste 210.000 de lei.