Reprezentanții Bisericii bat obrazul Guvernului, după interzicerea pelerinajului înainte de Sfânta Parascheva

Mitropolia Moldovei și Bucovinei penalizează Guvernul pentru că a luat decizia de a interzice pelerinajul de Sfânta Parascheva fără consultarea Bisericii. ”Participarea la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva constituie pentru mulți un prilej de întărire în vremurile de cumpănă prin care trec. (…) În acest context, ni s-ar fi părut normal ca și autoritățile să mizeze pe un comportament responsabil al credincioșilor, în continuarea aceleiași încrederi cu care au fost învestiți, în calitatea lor de cetățeni, la recentele alegeri locale. Este necesar să se înțeleagă de către toți că între libertățile fundamentale se numără și dreptul oamenilor de a-și manifesta liber și neîngrădit convingerile religioase”, le bate Biserica obrazul autorităților.

Într-un comunicat de presă emis astăzi, Mitropolia Moldovei și Bucovinei atrage atenția Guvernului că Biserica Ortodoxă a sprijinit toate măsurile anti-Covid 19 și că Guvernul trebuia să aibă încredere în credincioși că vor respecta regulile anti-Covid la pelerinajul de Sfânta Parascheva așa cum au avut încredere și când au organizat alegeri în pandemie.

”Grija pentru trup, nu cu prețul neglijării sufletului”, spune Mitropolia în comunicatul său în care amintește că pelerinajul se săvârșește neîntrerupt din 1641.

”Astăzi, precum de secole, Biserica, prin întreaga sa implicare în domeniul social și medical, a dovedit că se preocupă de sănătatea trupească a oamenilor. Deopotrivă, Biserica este îndatorată să se îngrijească și de sănătatea sufletească a credincioșilor ei în tot timpul, dar mai ales în momente precum cele actuale, când au apărut tot mai multe forme de neliniște, deznădejde, frică și confuzie lăuntrică. Participarea la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva constituie pentru mulți un prilej de întărire în vremurile de cumpănă prin care trec”, atrage atenția Mitropolia.

Comunicatul arată că, de la începutul pandemiei, Biserica a sprijinit acele eforturi ale autorităților depuse în slujba sănătății oamenilor, respectând măsurile specifice acestei perioade și insistă asupra faptului că organizarea hramului Sfintei Cuvioase Parascheva întărește această atitudine constantă a Bisericii, pelerinii având de respectat reguli dintre cele mai stricte.

”În acest context, ni s-ar fi părut normal ca și autoritățile să mizeze pe un comportament responsabil al credincioșilor, în continuarea aceleiași încrederi cu care au fost învestiți, în calitatea lor de cetățeni, la recentele alegeri locale. Este necesar să se înțeleagă de către toți că între libertățile fundamentale se numără și dreptul oamenilor de a-și manifesta liber și neîngrădit convingerile religioase”, le bate Biserica obrazul autorităților.

Mitropolia arată, în continuare, că nu se poate ușor trece cu vederea mâhnirea celor care constată că au libertatea de a veni la Iași pentru orice alt motiv, mai puțin pentru a participa la pelerinajul prilejuit de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.

”Organizatorii sărbătorii Sfintei Parascheva cer iertare lui Dumnezeu, precum și pelerinilor care nu pot veni la Iași din cauza restricțiilor impuse, exprimându-și nădejdea că pentru aceștia va veni cât mai curând și clipa în care vor putea să ajungă la racla cu sfintele moaște”, mai spune comunicatul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

„Credincioșii care nu vor putea veni la sărbătoarea din 14 octombrie sunt rugați să folosească timpul pe care l-ar fi dedicat pelerinajului în timp de rugăciune, să participe la Sfânta Liturghie în parohiile lor, să convertească în fapte de milostenie pentru cei bolnavi resursele pe care le-ar fi folosit pentru pelerinaj. Organizatorii sărbătorii Sfintei Parascheva cer iertare lui Dumnezeu, precum și pelerinilor care nu pot veni la Iași din cauza restricțiilor impuse, exprimându-și nădejdea că pentru aceștia va veni cât mai curând și clipa în care vor putea să ajungă la racla cu sfintele moaște”, se arată în același comunicat.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu, adaugă că, în acest context, racla cu sfintele moaște nu va mai fi scoasă din Catedrala Mitropolitană pentru a fi depusă pe baldachinul din curte în data de 8 octombrie, ci „atunci când numărul mare de credincioși ar impune acest lucru”.

„Asta înseamnă că poate fi scoasă oricând până pe 13 octombrie, dar nu mai târziu de această zi ce premerge sărbătoarea din data de 14”, a spus Constantin Sturzu.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași a decis, marți seară, că Arhiepiscopia Iașilor va stabili un perimetru delimitat pentru Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, în care va fi permis accesul doar pentru pelerinii care au domiciliul sau reședința în municipiul Iași. În perimetrul respectiv trebuie păstrată distanța de minim 1,5 m între persoane, purtarea măștii de protecție este obligatorie, iar pelerinii nu pot avea contact cu racla cu Moaștele Sfintei Parascheva.

Comunicatul vine în condițiile în care Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis că „organizarea de manifestări cu ocazia sărbătorilor religioase va fi permisă numai cu participarea oamenilor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea respectivă”.

Măsura afectează direct pelerinajul de Sfânta Parascheva, care este organizat în perioada 8-15 octombrie. Totodată, decizia vine în contextul în care numărul cazurilor de COVID-19 a crescut în ultimele zile