Respect pentru tradițiile populare, la CSEI ”Elisabeta Polihroniade” Vaslui

Podoabe delicate de brad, pernuțe, semen de carte și trăistuțe lucrate cu migală, dau nota măiestriei, a răbdării și talentului copiilor de la C.S.E.I „Elisabeta Polihroniade” Vaslui, care în aceste zile au organizat o expoziție cu vânzare în cadrul ”Tărgului de Crăciun”, desfășurat în perioada 7-9 decembrie la Silver Mall Vaslui. Sub atenta îndrumare a instructorilor de educație extrașcolara si a cadrelor didactice, care și-au propus să valorizeze potentialul copiilor cu cerințe educaționale speciale(CES) și să stimuleze  creativitatatea și atenția acestora prin intermediul artei,  elevii au demonstrate că pot crea lucruri excepționale, inspirate  din frumuseţea şi bogăţia artei populare româneşti. Activitatea face parte din proiectul educaţional  “Tradiția nu trebuie uitată”, coordonat de profesorii  Mocanu Daniel,  Amarandei  Elena Catalina, prof.ed. Grigoruta Gabriela și prof. Pricope Larisa Andreea

”Într-o lume a informatizarii, a vitezei,a noului,in care de cele mai multe ori se promoveaza kitsch-ului, adevaratele valori culturale, comori inestimabile ale unui popor incep sa se piarda, sa se uite asemeni unei vechi  lazi de zester. Traditiile, obiceiurile, portul si folclorul sunt comori inestimabile ce definesc un popor, facandul unic,statornic si nemuritor in ciuda scurgerii timpului.Cati dintre tinerii de astazi cunosc valoarea unor obiecte de o rara frumusete de altfel, pe care le privesc cu dispret, spunand ca sunt “de cand era bunica fata” ? Noi am considerat că se impune sa punem accent tocmai pe ceea ce este mai important, pe  lucrurile ce ne definesc pe noi, ca romani.  Diferitele deficiente ale elevilor scolii noastre,nu reprezinta un impediment in realizarea acestui proiect, ci din contra,implicarea,determinarea si  pasiunea lor sunt acei factori care au impulsionat cadrele didactice sa realizeze aceste activitati.. Prin abordarea acestui proiect nu s-a dorit o schimbare majora a perceptiilor nationale asupra traditiilor, obiceiurilor si folclorului romanesc, ci o sensibilizare a noastra,a tuturor, o abordare diferita a unei teme deloc moderne. Educându- i pe copii în spiritul preţuirii valorilor estetice ale artei populare, vom asigura perpetuarea a tot ce este bun şi valoros în arta populară românească. Pornind de la aceste considerente, ne-am propus să aducem mai aproape de copii frumuseţea şi bogăţia artei populare româneşti prin proiectul educaţional “Tradiția nu trebuie uitată”. Grupul tinta caruia i se adreseaza proiectul este format din 30 elevi ai CSEI „Elisabeta Polihroniade” Vaslui, 5 elevi ai Palatului Copiilor Vaslui, 15 elevi ai Scolii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Vaslui, 10 elevi ai Liceului Tehnologic „Ion Mincu” Vaslui. Mulțumim firmei Radical Grup, care ne susține în activitățile organizate!”, a spus prof.ed. Gabriela Grigoruță.

Proiectul “Tradiția nu trebuie uitată”, lansat în luna noiembrie, va continua cu desfășurarea altor activități menite să atingă obiectivele propuse. Astfel,   în ianuarie 2019 , la Solești, împreună cu Ansamblul ”Soleștenii”, copiii vor participa la șezătoarea intitulată generic ”La gura sobei”, pentru ca în primîvară să repete experiența din această perioadă, participând cu un stand de creații proprii la Târgul de primăvară”.  Nu vor fi uitate nici ”Tradițiile de Paște”, care vor fi reflectate într-o expoziție de lucrări artizanale ce vor fi expuse la  sediului Primariei Vaslui.  Arta populară în cusăturile românești va fi tema activităților desfășurate în luna mai în cadrul atelierului din cadrul CSEI „Elisabeta Polihroniade” Vaslui, activități finalizate cu expoziție în holul scolii, urmând ca proiectul să se finalizeze cu o dezbatere asupra rezultatelor obținute.

De menționat, toate fondurile obținute de elevi, prin vânzarea produselor în cadrul târgurilor la care participă, vor fi folosite pentru organizarea unei tabere de vară pentru toți participanții.