Reguli noi pentru managerii de spitale. Aceştia nu vor mai putea deţine funcţii politice

Guvernul a adoptat miercuri o Ordonanță de Urgență care prevede deschiderea funcțiilor de manager în spitale pentru toți cei care au competențe. Totodată, ordonanţa stipulează faptul că managerii de spitale nu mai pot deține funcții în partide politice. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, e explicat în ce constă ordonanţa într-o conferinţă de presă transmisă în direct la televiziunea publică.

Este o adevărată „revoluţie” în sistemul de management al spitalelor, comparat cu feudele de către ministrul Sănătăţii. În primul rând, vor deveni directori cei care vor câştiga concursul pe bază de proiecte.Managerii nu vor putea să deţină funcţii politice.

„Nu dorim spitale conduse în funcţie de interese politice, cum s-a întâmplat adesea în ultimii 25 de ani’,  susţine ministrul Sănătăţii.

Selecţia managerilor se va face pe bază de proiect, iar reprezentanţii pacienţilor vor face parte din comisia de concurs. Va putea candida orice profesionist cu experienţă, după eliminarea restricţiilor din prezent.

Şefii din spitale nu vor mai putea fi nici patroni sau manageri la clinici private sau alte firme şi nu  vor putea angaja rudele până la gradul 4 în funcţii de conducere în spital. Va fi interzis să primească bani pentru cercetare de la companii care au legătură cu unitatea pe care o conduc.

A fost prevăzut expres că managerul se va concentra exclusiv pe activitatea de conducere în spital între orele 8 şi 16. De-abia după program va avea voie să acorde consultaţii, să opereze, să predea ori să facă cercetare. Altfel, şi-ar neglija atribuţiile de manager, iar calitatea serviciilor oferite ar avea de suferit, spun iniţiatorii ordonanţei.

Ordonanţa se va aplica în toate spitalele din ţară. Primele concursuri după noile reguli vor fi organizate în unităţile în care mandatele managerilor au expirat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.