A crescut numărul adolescenților cu depresie (studiu)

Numărul adolescenților afectați de depresia clinică a crescut cu 37% în decursul unui deceniu, una din șase fete raportând un astfel de caz, conform unui studiu recent realizat de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, ale cărui concluzii au fost publicate marți în jurnalul ”Pediatrics”. Oamenii de știință subliniază nevoia concentrării asupra bunăstării mentale a tinerilor și acordarea unui ajutor specializat celor care se află în pericol, informează Science Daily.

Există un număr din ce în ce mai mare de adolescenți care suferă de depresie și care nu sunt tratați, se arată în studiu, fapt pentru care este nevoie de ”câteva incursiuni” pentru a asigura ajutorul mental necesar populației. ”Este imperativ să găsim modalități de a ajunge la acești tineri și de a-i ajuta să-și gestioneze depresia”, susține Ramin Mojtabai, profesor la Departamentul de Sănătate Mentală din cadrul Bloomberg School, care este totodată și conducătorul cercetării.

Rata sinuciderilor a crescut în ultimii ani, în special printre adolescente și tinere. Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor a raportat în această lună că rata sinuciderilor în rândul elevilor americani — cu vârste între 10 și 14 ani — este mai mare decât cel al deceselor survenite în urma accidentelor rutiere, în cazul aceluiași grup de vârstă.

Cercetarea a analizat date obținute în perioada 2005 — 2014, incluse în sondajele naționale efectuate asupra a 176.245 de adolescenți cu vârste între 12 și 17 ani și 180.459 de adulți tineri cu vârste între 18 și 25 de ani, pentru a examina tendințele în privința ”episoadelor depresive majore”. Cunoscute sub denumirea de depresie clinică, acestea reprezintă tristețea sau pierderea interesului ori a plăcerii în urma unor activități zilnice, alături de alte simptome depresive ce se manifestă timp de cel puțin două săptămâni.

În 2005, 8,7% dintre adolescenți au raportat episoade depresive majore petrecute în urmă cu un an, iar cifra a fost de 11,3% în 2014. Rata a rămas relativ stabilă între anii 2005 și 2011, însă a crescut între 2012 și 2014.

În cazul fetelor, prevalența episoadelor depresive majore a crescut de la 13,1% în 2005 la 17,3 în 2014.

În rândul adulților tineri, prevalența acestor episoade a crescut de la 8,8% în 2005 la 9,6% în 2014, deși creșterea s-a manifestat numai în rândul celor cu vârste între 18 și 20 de ani.

Oamenii de știință au declarat că nu este clar ce anume stă la baza acestor episoade depresive majore, în special în rândul fetelor, însă susțin că este posibil ca acestea să fi fost expuse unui grad mai ridicat de factori de risc în ultimii ani, cum ar fi de exemplu fenomenul de ”cyberbullying” determinat de utilizarea din ce în ce mai frecventă a telefoanelor mobile.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.