Recensămînt: Județul Vaslui pe locul 11 ca număr de persoane recenzate

Joi, 23 iunie, reprezentanții Comisiei județene de recensământ au participat la o întâlnire cu primarii din comunele județului, în cadrul căreia s-au purtat discuții pe marginea eficientizării colectării informațiilor privind Recensământul Populației și Locuințelor, runda 2021.

Teodor Iancu, directorul Direcției Județene de Statistică Vaslui,a subliniat sprijinul constant pe care primarii, ca și președinți ai comisiilor locale de recensământ, trebuie să-l acorde recenzorilor de teren: “Recensământul este o cercetare statistică de mare anvergură, care are ca obiectiv prioritar producerea de statistici oficiale naționale și europene, sub forma unor indicatori statistici, în condiții de calitate, privind numărul și distribuția teritorială a populației rezidente, a structurii demografice și socioeconomice, date referitoare la gospodăriile populației, precum și la fondul locativ, condițiile de locuit ale populației și clădirile în care se situează locuințele. Eu vă rog să ne acordați tot sprijinul necesar ducerii la final, în bune condiții, a acestei cercetări statistice, deoarece în unele comune se înregistrează un ritm mai lent de recenzare a populației. Convocați o ședință cu recenzorii în cadrul comisiilor locale de recensământ în care să rezolvați toate problemele cu care aceștia se confruntă, astfel ca să putem acoperi eficient această perioadă de timp, până pe data de 17 iulie, ultima zi a culegerii datelor din teren de la acest recensământ. Vă informez că această perioadă nu va putea fi prelungită, de aceea trebuie să ajungem cât mai repede la ultima casă și ultima persoană din fiecare unitate administrativ-teritorială. Noi, cei de la Direcția Județeană de Statistică Vaslui, vă vom fi alături constant, oferindu-vă tot suportul tehnico-metodologic și consilierea necesară în rezolvarea oricăror probleme întâmpinate. De asemenea, fac un apel și la cetățenii județului nostru să primească vizita recenzorilor de teren, știind că oferirea de informații pentru recensământ este o datorie cetățenească.”

Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, dar și vicepreședinte al Comisiei județene de recensământ, a evidențiat importanța colectării complete a datelor statistice de la populație în accesarea pe viitor a fondurilor eropene, a alocărilor bugetare către unitățile administrativ-teritoariale, dar și de contribuție la formarea unei imagini pozitive a județului Vaslui: ”Trebuie să facem cu toții un efort să ne încadrăm în termenii stabiliți de către stat pentru colectarea datelor la recensământ. Suntem cu toții interesați să determinăm numărul populației rezidente, deoarece avem clasificări de făcut și ne putem trezi la un moment dat în dificultate, deoarece nu avem o bază pe care să ne fundamentăm deciziile. Populația din aceste timpuri este una diversă, compozită, ea nu mai răspunde la fel imperativelor statale ca în timpurile mai vechi. De aceea este deosebit de important să avem o oglindă clară pentru acest județ, deoarece există, în primul rând, implicații financiare asupra bugetelor, alocărilor, resurselor diverselor proiecte. Luați coordonatorii procesului de recenzare și haideți să facem un pic de campaniei acestui obiectiv statal deosebit de important. A realiza un recensământ complet va contribui și la formarea unei imagini mai bune a județului nostru. Trebuie să luptăm cu o imagine negativă creată în timp și numai realitatea și faptele noastre pot schimba acest lucru”.

Daniel-Garincha Onofrei, prefect al județului Vaslui și președinte al Comisiei județene de recensământ a reliefat importanța implicării primarilor în procesul colectării datelor din teren: “Vă mulțumesc pentru implicarea dumneavoastră în prima perioadă de colectare a datelor, cea a autorecenzării, unde am ocupat un loc național bun. În această a doua perioadă, ne situăm pe un loc bun spre foarte bun, de aceea depinde foarte mult de implicarea tuturor pentru realizarea obiectivului”.

”În acest moment, Recensământul Populației și Locuințelor, runda 2021, se află în plină perioadă a doua de culegere a datelor de la populație prin intermediul recenzorilor de teren, aceasta adresându-se persoanelor și locuințelor care nu s-au recenzat în prima perioada, cea autorecenzării (14 martie – 27 mai). Cu 371 de recenzori de teren și 52.381 de persoane recenzate începând cu data de 2 iunie, județul Vaslui se situează în acest moment pe locul 11 național în ce privește procentul de recenzare. Până la finalul acestei perioade (17 iulie) a mai rămas de recenzat un procent de 36,3% din populația totală estimată a județului Vaslui. Cu deosebită”, a precizat Teodor Iancu, directorul DJS Vaslui