Razie de amploare a Poliției Rutiere

În perioda 11-13 septembrie a.c., polițiști din structurile de poliție rutieră și ordine publică ale Poliției Municipiului Vaslui precum și polițiști locali au acționat preventiv-reactiv pe raza municipiului Vaslui și a zonelor limitrofe, în vederea prevenirii activității infracționale, creșterii siguranței traficului rutier pe drumurile publice și prevenirii accidentelor rutiere.

În cadrul activităților au fost verificate peste 200 de vehicule și legitimate peste 225 de persoane.

În urma neregulilor constatate, polițiștii au aplicat 72 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste  39.700 lei. Dintre acestea, 71 au fost aplicate pentru încălcări ale O.U.G. nr. 195/2002 (privind circulația pe drumurile publice) iar una a fost aplicată pentru o abatere prevăzută de Legea nr. 132/2017 (privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto[…]).

De asemenea, au fost reținute 10 permise de conducere și retrase 16 certificate de înmatriculare.

Cauzele care au condus la reținerea permiselor de conducere au fost următoarele : nerespectarea regimului legal de viteză (4), conducerea sub influența alcoolului (3), neacordare de prioritate vehicule (2) și depășire neregulamentară (1), iar cauzele care au condus la retragerea certificatelor de înmatriculare au fost : constatarea de defecțiuni tehnice (10), valabilitate expirată la inspecția tehnică periodică (5) și lipsă asigurare obligatorie de răspundere civilă auto  (1).

Cu ocazia derulării acțiunii, s-a constatat și săvârșirea a 4 infracțiuni la regimul rutier, respectiv ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe” și ”refuz sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice”.

Astfel, duminică, 13 septembrie a.c., ora 13:15, polițiști din cadrul Biroului Rutier al Poliției Municipiului Vaslui și un polițist local, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe strada Alecu Donici din municipiul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un bărbat de 39 de ani, din Vaslui.

Întrucât conducătorul autoturismului prezenta halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând astfel o valoare de 0,45 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, șoferul a fost condus la Serviciul Județean de Medicină Legală Vaslui în vederea recoltării de probe biologice.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice”.

**

În aceeași zi, 13 septembrie a.c., ora 17:45, polițiști din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Vaslui aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe drumul județean DJ 245E, pe raza localității Deleni, județul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un bărbat de 30 de ani, din Vaslui.

Întrucât conducătorul autoturismului prezenta halenă alcoolică și a refuzat să fie testat cu aparatul alcooltest, a fost condus la Serviciul Județean de Medicină Legală Vaslui în vederea recoltării de probe biologice. Acesta a refuzat prelevarea de mostre biologice.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de ”refuz sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice”.

***

În data de 13 septembrie a.c., ora 19:30, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Vaslui aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza localității Văleni, județul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus pe drumurile publice de către un bărbat de 40 de ani, din Văleni.

Întrucât conducătorul autoturismului prezenta halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând astfel o valoare de 0,97 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, șoferul a fost condus la Serviciul Județean de Medicină Legală Vaslui în vederea recoltării de probe biologice.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice” 

Polițiștii vasluieni atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice :

Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat băuturi alcoolice!

Consumul de alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. De asemenea, alcoolul scade concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.

Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani sau amendă, aceasta fiind pedeapsa prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. Totodată, pe timpul cercetării, permisul este reţinut, fără drept de circulaţie.