Se instituie măsuri pentru prevenirea și limitarea răspândirii cazurilor de coronavirus

Până astăzi, 09.03.2020, la nivelul județului Vaslui au fost înregistrare 219 persoane autoizolate la domiciliu și 18 persoane ieșite din monitorizare. Potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP)Vaslui, la nivelul județului nu sunt persoane aflate în carantină și nu s-a înregistrat niciun caz de coronavirus. 

Având în vedere contextul epidemiologic  determinat de infectarea cu COVID-19, Direcția de Sănătate Publică Vaslui recomandă instituirea unor măsuri pentru prevenirea și limitarea răspândirii cazurilor  extrem de rapide de la nivelul Europei.

  1. Începând de astăzi, 03.2020 până la data de 31.03.2020, sunt luate măsuri de limitare a adunărilor publice la un număr de maxim 1.000 persoane, iar pentru adunările publice  cu un număr mai mic de 1.000 de persoane, măsura va fi adoptată la nivel local, pentru fiecare eveniment în parte, pe baza unei analize a riscurilor și a tipului de activitate, cu avizul prealabil al Direcției de Sănătate Publică. Aceste măsuri se pot prelungi și după data de 31.03.2020, în funcție de evoluția infecțiilor cu SARS-CoV-2.
  2. Se sistează, până la 31.03.2020, stagiile în spitale, pentru elevii Școlilor Postliceale Sanitare și vizitele aparținătorilor persoanelor internate. Aceste măsuri se pot prelungi și după data de 31.03.2020, în funcție de evoluția infecțiilor cu SARS-CoV-2.
  3. Cetățenilor români care au fost carantinați în alte țări afectate de coronavirus și care dețin certificate medicale care le validează starea de sănătate, nu li se impune o nouă măsură a carantinei la intrarea în România.
  4. Nu se emit certificate medicale care să constate lipsa infecției cu noul coronavirus (SARS-CoV,2) la cerere, din partea unităților sanitare.
  5. În ceea ce privește persoanele aflate în izolare la domiciliu pentru care nu s-a încheiat perioada de 14 zile și care doresc să plece în străinătate, având bilete achiziționate, li se interzice ieșirea din izolare și deplasarea în străinătate. Pentru persoanele aflate în această situație și pentru care nu au fost eliberate certificate de concediu medical se pot elibera, la solicitare, adeverințe care să ateste perioada de izolare la domiciliu sau de carantină.
  6. Cetățenii români care sosesc din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, prin punctele de frontieră terestre, sunt obligați să intre în carantină pe raza județului de graniță/izolare la domiciliu și să își asume această responsabilitate prin completarea unei declarații pe propria răspundere.
  7. Se permite accesul în România a cetățenilor români care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, prin toate punctele de frontieră, indiferent de mijlocul de transport utilizat, sub măsura obligatorie a carantinei sau autoizolării, după caz.
  8. Sunt exceptate transporturile de marfă de minim 3,5 tone de la restricțiile impuse privind interzicerea accesului pe teritoriul României.

 

 

 

Cu stimă,

DIRECTOR EXECUTIV

MIHAELA VLADA