Poliţiştii vasluieni „vânează” hoţii de lemne

În această săptămână, polițiștii vasluieni au desfășurat activităţi pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri, precum şi a faptelor ilegale asociate transportului şi comercializării materialului lemnos. Acţiunea lor nu a rămas fără rezultate, fiind depistaţi cinci hoţi de lemne în comuna Hoceni şi doi în Dăneşti.

Polițiștii Secției de Poliție Rurală 4 Huși și Postului de Poliție Hoceni au depistat cinci bărbați, cu vârste cuprinse între 23 și 32 ani, care au tăiat fără drept arbori dintr-o pădure proprietate privată. În ziua de 23 august, persoanele în cauză s-au deplasat cu trei căruţe în pădurea din apropierea satului Oțeleni, comuna Hoceni și cu un motofierăstrău au tăiat, fără drept, arbori de esență stejar. Având în vedere prejudiciul cauzat, polițiștii au constatat faptul că în acest caz sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de tăiere ilegală de arbori, în conformitate cu prevederile Legii 46/2008- Codul Silvic.
Materialul lemnos a fost ridicat și lăsat în custodia reprezentanților Ocolului Silvic. De asemenea, motofierăstrăul și vehiculele cu tracțiune animală folosite pentru transport au fost ridicate de polițiști.

Doi bărbați, în vârstă de 43 ani, respectiv 40 ani, ambii din comuna Dănești au fost identificați de polițiștii Secției de Poliție Rurală 2 Vaslui, jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Vaslui și personal din cadrul Ocolului Silvic Brodoc, în timp ce transportau pe D.J. 246 A, pe raza comunei Dănești, cu ajutorul a două căruţe, material lemnos fără a deţine documente de provenienţă. Din verificările efectuate, s-a stabilit că materialul lemnos a fost tăiat în mod ilegal dintr-o pădurea particulară.
Materialul lemnos (2,59 mc) și vehiculele cu tracțiune animală folosite pentru transport au fost ridicate și lăsate în custodia personalului silvic. În cauză a fost întocmit dosar penal în conformitate cu prevederile Legii 46/2008 – Codul Silvic.

Potrivit legislaţiei în vigoaretransportul și vânzarea materialelor lemnoase trebuiesc însoţite de acte în care să fie înscrisă proveniența legală a acestora ori documente comunitare echivalente acestora, prevăzute de normele privind circulaţia materialelor lemnoase în vigoare.
În avizele de însoţire trebuie să fie precizate/completate corect data, aceeaşi cu data emiterii avizului, şi ora plecării, iar documentul să nu prezinte ştersături sau adăugări necertificate.
Materialelor lemnoase trebuie să corespundă din punct de vedere cantitativ şi/sau calitativ ori din punctul de vedere al speciei cu datele înscrise în avizul de însoţire.
Comercializarea materialelor lemnoase se realizează în pieţe, târguri, oboare, burse de mărfuri şi alte spații autorizate conform normelor privind circulaţia materialelor lemnoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.