Aglomeraţie la Vama Albiţa. 160 de minute de aşteptare pentru autoturisme, la intrarea în ţară
În primele 25 zile ale lunii august 2016, în Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Albița, la frontiera cu Republica Moldova au fost înregistrate peste 265.000 de treceri persoane, din care 138.000 pe sensul de ieșire din țară și 127.000 pe sensul de intrare în țară, constatându-se o creștere cu 51% față de același interval din luna februarie a acestui an.
Astăzi, 25 august, în PTF Albița, este folosită la maxim capacitatea punctului de trecere a frontierei, în limita configurației acestuia, se lucrează pe toate cele cinci artere aflate pe sensul de intrare în România, șase polițiști de frontieră efectuând controlul documentelor și trei vameși pe cel al bunurilor. Valorile mari de trafic sunt determinate de numărul mare de cetățeni din Republica Moldova care își petrec vacanțele în afara granițelor țării de origine și de cei care se întorc la muncă în state ale Uniunii Europene. Un alt fapt care contribuie la creșterea numărului de persoane care tranzitează frontiera de est a țării este că începând din luna iunie a anului 2015 cetățenii Uniunii Europene pot circula în Republica Moldova doar cu cartea de identitate.
„De la începutul sezonului estival, conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași a dispus măsuri de suplimentare a personalului planificat la controlul documentelor până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct, zilnic peste 650 de polițiști de frontieră fiind implicați în activitățile de supraveghere și control a frontierei de stat. Pentru perioadele în care se înregistrează vârfuri de valori ale traficului au fost suplimentate echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, ținând cont că în această perioadă sunt efectuate verificări sistematice asupra tuturor persoanelor care tranzitează frontiera. În același timp, au fost dispuse măsurile necesare pentru o supraveghere sporită a frontierei de stat, respectiv prevenirea și combaterea migrației ilegale și a contrabandei cu bunuri de larg consum, în punctele de trecere ale frontierei și în zona de competență”, se arată într-un comunicat de presă al ITPF Albiţa.
Recomandări:
Până la încheierea perioadei estivale, conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Iași recomandă, în continuare, participanților la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniță, astfel încât să se preîntâmpine apariția suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.
Pentru a veni în sprijinul participanților la trafic, a fost dezvoltată o aplicație on-line, disponibilă pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro. Această aplicație on-line prezintă o medie a timpilor de așteptare în punctele rutiere de trecere ale frontierei pentru anumite intervale de timp, iar valorile afișate pot suferi modificări în funcție de dinamica traficului în punctul de trecere respectiv, la un moment dat.
De asemenea, aplicația folosește modulul de navigație furnizat de Google Maps și accesând tab-ul ‘navigare’ se pot configura trasee spre un anumit punct de trecere al frontierei. Timpii de așteptare sunt actualizați în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-și reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.
Verificări sistematice la frontieră
Începând cu luna noiembrie 2015, Poliția de Frontieră Română, în cooperare cu celelalte instituții care au atribuții în punctele de trecere ale frontierei, efectuează verificări sistematice cetățenilor din state membre UE și non-UE care tranzitează frontiera, atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire din țară, în conformitate cu prevederile legislației interne și internaționale. Scopul acestor măsuri este prevenirea tranzitării frontierei de către persoane, provenite din state aflate în zonele de conflict, care pot derula activități ce reprezintă o amenințare reală la adresa securității interne și externe.
“În acest sens, apelăm la înțelegerea celor care tranzitează frontiera în această perioadă și precizăm că au fost dispuse toate măsurile aflate în competența instituției pentru reducerea timpilor de așteptare și că depunem toate eforturile în vederea asigurării unui echilibru între securitatea cetățenilor și fluența traficului de călători. Reamintim că numărul unic de informare al Poliției de Frontieră Române, pe întreg teritoriul țării, este 021.9590. Acest serviciu funcționează non-stop, persoanele interesate putând primi informații utile privind trecerea frontierei de stat, respectiv documentele necesare, condițiile prevăzute de legislația în vigoare în funcție de scopul călătoriei etc. Totodată, apelând numărul 021.9590, cetățenii pot semnala incidente survenite în traficul transfrontalier, înregistrarea unor fapte care aduc atingere imaginii instituției și implicit calității de funcționar public cu statut special etc.”, se mai arată în comunicat