Pilele bat CV-ul la angajările din DSVSA Vaslui. Fata primarului de la Banca a fost angajată, fără concurs, pe post de consilier

Orice muritor de rând din România și-ar dori, fără doar și poate, o slujbă unde posibilitatea de a fi dat afară este aproape exclusă (dacă nu faci prostii mari) și, mai ales, ești plătit indecent de bine față de ghinioniștii care lucrează la patron. Problema este că-i extrem de greu să mai ajungi acolo. Asta pentru că peste tot în instituțiile și companiile de stat s-a instituit dictatura nepotismului. Uneori, modul în care sunt “aranjate” posturile, “cu dedicaţie”, stârneşte chiar şi revolta celorlalţi angajaţi ai instituţiei respective. Este şi cazul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vaslui  unde un post de consilier la Serviciul Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală  a fost ocupat, prin transfer de la DGASPC, de Anda Olaru, nimeni alta decât fiica primarului din comuna Banca. 

Nemulţumire mare în aceste zile, în rândul medicilor veterinari angajaţi pe perioadă determinată la DSVSA Vaslui, iscată de angajarea pe un post de consilier, pe perioadă nedeterminată şi cu un salariu semnificativ mai mare, a Andei Olaru, o tânără pe care nu o recomandă nici experienţa în domeniu, nici câştigarea vreunui concurs. Medicii   angajaţi pe perioadă determinată prin Ordinul 64/2007  şi-au văzut spulberată speranţa de a putea participa la un concurs în urma căruia, măcar unul dintre ei, să poată promova pe criteriul competenţei.

“Ai sentimentul că eşti prostul proştilor când stai ani de zile pe un salariu de nimic, ducându-te pe banii tăi la abatoarele la care eşti arondat,  sperând că vei putea ocupa următorul post vacant, mai sigur şi mai bine  plătit. Pentru că în breasla noastră concurenţa este acerbă, costurile pentru înfiinţarea unui cabinet medical veterinar sunt enorme şi nu toţi absolvenţii celor şase ani de facultate îşi permit o astfel de investiţie. Pentru un tânăr, nici circumscripţiile veterinare nu sunt o variantă să poţi trăi decent. Şi pentru că se scot la licitaţie, dar şi pentru că efectivul de animale din gospodăriile rurale a scăzut extrem de mult”, ne spune unul dintre doctorii veterinari angajaţi la DSVSA pe perioadă determinată.

“Într-adevăr, am angajat  recent, prin transfer de la DGASPC, un consilier debutant pentru Serviciul de Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală, unde exista un deficit de personal care ne putea crea probleme. În organigramă aveam  cinci posturi, erau ocupate patru şi, în curând, cineva de acolo se va pensiona. Practic nici nu avea cine să facă raportările şi am evitat astfel termenul de 45 de zile care se scurge în condiţiile în care se organizează concurs. Legea ne permite acest lucru şi nu văd care este problema! Dacă nu mă înşel, postul a mai fost scos la concurs şi nu l-a ocupat nimeni. Oricum, aşa am gândit noi la nivel de colegiu director: să angajăm pe cineva prin transfer”, ne-a confirmat dr Miţiu Ciupilan, directorul DSVSA Vaslui.

Întâmplător (sau nu) persoana nou angajată este fiica primarului de la Banca. Aceasta deţine un cabinet veterinar înfiinţat în 2016 în comuna Banca, înregistrat în 2018 cu o cifră de afaceri de 0 lei şi cu o pierdere de -50 lei, şi-a încercat norocul şi cu o farmacie veterinară proprie, pe care a închis-o dupâ câteva luni, după care, în februarie 2019 s-a angajat la  Centrul de Primiri Urgenţe a Copilului abuzat, neglijat şi exploatat Bârlad.

L-am întrebat pe directorul DSVSA Vaslui care sunt realizările profesionale care au recomandat-o pe Anda Olaru pentru postul ocupat prin transfer, iar răspunsul acestuia a fost halucinant: “Are studiile necesare şi nu e nevoie de mai mult, pentru că e angajată ca debutant. Nu ştiu ce insinuaţi dumneavoastră, pentru că eu nu ştiu ce pedigree are doamna, iar pe primarul de la Banca nici nu îl cunosc”.

Fireşte, am încercat să ne lămurim şi l-am întrebat pe  şeful instituţiei dacă orice absolvent al Facultăţii de Medicină Veterinară are aceeaşi şansă şi dacă se poate prezenta cu o cerere la secretariat.

“Să fie clar: noi am avut nevoie urgentă de un om şi am făcut cerere de transfer. Nu se poate dacă am în organigramă 200 de posturi, eu să aduc 201 oameni. Sunt posturi (pe perioadă determinată- n.r.) scoase la concurs. Şi locuri în sistem mai sunt… Avem trei circumscripţii scoase la licitaţie, pe care nu le ia nimeni … Acuma, dumneavoastră scrieţi ce vreţi…”, a spus Miţiu Ciupilan.

Surse din cadrul DSVSA Vaslui spun că aceasta este cea mai revoltătoare angajare “pe pile” de la DSVSA, dar nu e singura din acest an. Astfel,  un concurs de medic veterinar, gradul III, organizat în luna mai,  a fost câştigat de Loredana Denis Ciolacu, nepoata directorului adjunct al DSVSA Vaslui, Gheorghe Munteanu, iar Crina Ramona Apostu, fiica consilierului local PSD Dorin Apostu, a câştigat un concurs de consilier debutant organizat în luna octombrie a acestui an.

(Mihaela Zărnescu, sursa foto: Facebook.com)