Doi copii, din comuna Banca, cer autorităţilor să îi salveze de proprii părinţi

DIICOT a fost sesizată de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului  (DGASPC) Vaslui de cazul a  doi minori, de 11 şi respectiv 13 ani, din localitatea Banca,  asupra cărora există suspiciunea de exploatare prin muncă. 

Cei doi minori au intrat în atenţia autorităţilor vinerea trecută, pe 8 noiembrie, când poliţiştii vasluieni au fost sesizaţi că ce doi copii au plecat de pe data de 2 noiembrie de la o stână din Banca, unde locuiau cu părinţii lor. Părinţii nu au anunţat dispariţia copiilor, aceasta fiind sesizată de un alt cioban din zonă. În cele din urmă, cei doi băieţi au fost găsiţi, hoinărind pe un câmp, declarând că ar fi stat ascunşi prin curţi şi case părăsite din zonă. neexistând indicii că ar fi fost victime ale vreunei infracţiuni.

Copiii au fost duşi la un centru din subordinea DGASPC. Ei le-au spus poliţiştilor şi asistenţilor sociali că nu doresc să se mai întoarcă în familie,  deoarece erau puşi la munci grele, erau bătuţi şi nu erau trimişi la şcoală.

Astăzi a fost transmisă către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimanilitate Organizată şi Terorism – Biroul teritorial Vaslui – o adresă prin care se aduce în atenţie cazul celor doi fraţi în care se susţine că au fost determinaţi prin constrângere la muncă. Au fost traumatizaţi prin agresiune, episoade de violenţă domestică, prin neglijarea anumitor nevoi de ocrotire, de supraveghere. Din punctul de vedere al instituţiei noastre care promovează protecţia drepturilor copilului noi ne vom adresa instanţei în vederea decăderii acestora din exerciţiul drepturilor părinteşti, iar pe partea penală a infracţionalităţii privind exploatarea prin muncă se va ocupa organul competent”, a declarat Ionuţ Dănilă, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui.