Peste un milion cinci sute de persoane au tranzitat frontiera de est a României de la începutul sezonului estival

În perioada iunie-iulie 2016, în punctele de trecere a frontierei de la granița cu R. Moldova au fost înregistrate aproximativ 1.600.000 de treceri persoane, din care 780.000 pe sensul de ieșire din țară și 800.000 pe sensul de intrare în țară. În aceeași perioadă a anului trecut, au fost înregistrate 1.300.000 de treceri persoane, constatandu-se o creștere cu 23 %.

Cele mai tranzitate puncte au fost Punctul de Trecere a Frontierei Albița (490.000 treceri) și Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni (400.000 treceri).

Aceste valori de trafic sunt determinte de numărul mare de cetățeni din Republica Moldova care își petrec vacanțele în afara granițelor țării de origine, de cei care se întorc de la muncă din state ale Uniunii Europene sau sunt cursanți ai unor instituții de învățământ din România și se deplasează la domiciliu în vacanță. În același timp creșterea valorilor de trafic, se datorează faptului că începând cu luna iunie a anului 2015 cetățenii Uniunii Europene pot circula în Republica Moldova doar cu cartea de identitate.

Încă de la începutul sezonului estival, conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași a dispus măsuri de suplimentare a personalului planificat la controlul documentelor până la capacitatea permisă de infrastructura fiecărui punct.

De asemenea, a fost folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere ale frontierei, în limita configurației acestora și în cele mai tranzitate, în funcție de trafic, au fost suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau ieșire în/din țară, precum și echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, ținând cont că în această perioadă sunt efectuate verificări sistematice asupra tuturor persoanelor care tranzitează frontiera.

În același timp, au fost dispuse măsurile necesare pentru o supraveghere sporită a frontierei de stat, respectiv prevenirea și combaterea migrației ilegale și a contrabandei cu bunuri de larg consum, în punctele de trecere ale frontierei și în zona de competență.

Recomandări:

Până la încheierea perioadei estivale, conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași recomandă, în continuare, participanților la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniță, astfel încât să se preîntâmpine apariția suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.

Puncte de frontieră existente pe frontiera româno-moldoveană:

Pe raza jud. Galați avem următoarele puncte de trecere a frontierei:

— PTF Oancea (rutier) — corespondent Cahul—R. Moldova;

— PTF Galați (rutier) — corespondent Giurgiulești—R. Moldova

Pe raza jud. Iași avem urmatoarele puncte de trecere a frontierei:

PTF Sculeni (rutier) — corespondent Sculeni — R. Moldova;

PTF Iași — feroviar — Ungheni

Pe raza jud. Botosani avem urmatoarele puncte de trecere a frontierei:

PTF Stânca (rutier) — corespondent Costești — R. Moldova;

PTF Rădăuți Prut (rutier)—corespondent Lipcani—R. Moldova.

Pe raza jud. Vaslui avem urmatoarele puncte de trecere a frontierei:

PTF Albita (rutier) — corespondent Leuseni — R.Moldova.

Reamintim că, pentru a veni în sprijinul participanȚilor la trafic, a fost dezvoltată o aplicație on-line, disponibilă pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro. Această aplicație on-line prezintă o medie a timpilor de așteptare în punctele rutiere de trecere ale frontierei pentru anumite intervale de timp, iar valorile afișate pot suferi modificări în funcție de dinamica traficului în punctul de trecere respectiv, la un moment dat.

De asemenea, aplicația folosește modulul de navigație furnizat de Google Maps și accesând tab-ul ‘navigare’ se pot configura trasee spre un anumit punct de trecere al frontierei. Timpii de așteptare sunt actualizați în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-și reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.

Verificări sistematice la frontieră

Reamintim că, începând cu luna noiembrie 2015, Poliția de Frontieră Română, în cooperare cu celelalte instituții care au atribuții în punctele de trecere ale frontierei, efectuează verificări sistematice cetățenilor din state membre UE și non-UE care tranzitează frontiera, atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire din țară, în conformitate cu prevederile legislației interne și internaționale.

Scopul acestor măsuri este prevenirea tranzitării frontierei de către persoane, provenite din state aflate în zonele de conflict, care pot derula activități ce reprezintă o amenințare reală la adresa securității interne și externe.

În acest sens, apelăm la înțelegerea celor care tranzitează frontiera în această perioadă și precizăm că au fost dispuse toate măsurile aflate în competența instituției pentru reducerea timpilor de așteptare și că depunem toate eforturile în vederea asigurării unui echilibru între securitatea cetățenilor și fluența traficului de călători.

Condiții călătorie minori

Având în vedere faptul că, în perioada vacanței de vară, mulți copii călătoresc în afara granițelor țării, precum și faptul că încă se întâlnesc situații în care prevederile legale nu sunt cunoscute, reamintim condițiile privind călătoria cetățenilor români minori în străinătate:

Legea 248/2005 prevede faptul ca aceștia pot ieși din țară în aceleași condiții ca și persoanele adulte, în baza unui document de călătorie valabil — pașaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani) — numai dacă sunt însoțiți de o persoană fizică majoră și cu acordul părinților.

Polițiștii de frontieră vor permite ieșirea din țară a cetățenilor români minori numai în următoarele cazuri:

— în situația în care călătoresc în străinătate însoțiți de ambii părinți;

— în situația în care călătoresc împreună cu unul dintre părinți, numai dacă părintele însoțitor prezintă o declarație a celuilalt părinte sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte;

În cazul părinților divorțați, chiar dacă părintele însoțitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă și irevocabilă însă cei doi părinți exercită în comun autoritatea părintească, acesta trebuie să prezinte acordul autentificat al celuilalt părinte cu privire la ieșirea din țară.

— în situația în care sunt însoțiți de o altă persoană fizică majoră numai dacă persoana însoțitoare prezintă pe lângă cazierul judiciar o declarație:

* a ambilor părinți,

* a părintelui căruia minorul i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă și irevocabilă,

* a părintelui supraviețuitor ori a reprezentantului său legal.

Prin reprezentant legal se înțelege persoana desemnată, potrivit legii, să exercite drepturile și să îndeplinească obligațiile părintești față de minor.

Poate avea calitatea de însoțitor și o persoană anume desemnată din cadrul unei societăți comerciale autorizate, în condițiile legii, să desfășoare activități de transport internațional de persoane.

Declarația trebuie să cuprindă și următoarele mențiuni:

* scopul deplasării,

* ruta urmată până în statul de destinație,

* în cazul în care minorul urmează să rămână în statul de destinație, trebuie menționată persoana căreia urmează a-i fi încredințat minorul sau dacă urmează să se întoarcă, trebuie sa fie precizat însoțitorul.

021.9590 — număr unic de apel al Poliției de Frontieră Române

Reamintim că numărul unic de informare al Poliției de Frontieră Române, pe întreg teritoriul țării, este 021.9590. Acest serviciu funcționează non-stop, persoanele interesate putând primi informații utile privind trecerea frontierei de stat, respectiv documentele necesare, condițiile prevăzute de legislația în vigoare în funcție de scopul călătoriei etc.

Totodată, apelând numărul 021.9590, cetățenii pot semnala incidente survenite în traficul transfrontalier, înregistrarea unor fapte care aduc atingere imaginii instituției și implicit calității de funcționar public cu statut special etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.