O româncă din Vaslui a ajuns prima-doamnă a Cataloniei

Noul lider al guvernului regional din Catalonia (Generalitat de Catalunya), Carles Puigdemont, este căsătorit cu o româncă, Marcela Topor, jurnalistă la ziarul de limbă engleză ‘Catalonia Today’, informează cotidianul spaniol ‘La Vanguardia’.

Ea a devenit ‘Prima Doamnă’ a regiunii separatiste din nordul Spaniei în 10 ianuarie, când Carles Puigdemont, primarul orașului Girona, a fost învestit, în extremis, în noua sa funcție, cu numai câteva ore înainte de expirarea termenului limită în care parlamentul local trebuia să desemneze un nou lider, în caz contrar impunându-se convocarea unor noi alegeri.

“Trăiască Catalonia liberă”, au fost primele cuvinte rostite de Puigdemont, în vârstă de 53 de ani, după ce a obținut voturile favorabile a 70 din cei 135 de membri ai parlamentului de la Barcelona, 63 de voturi împotrivă și două abțineri, după cum au relatat Reuters și France Presse.

Marcela Topor conduce un program de interviuri, realizate în limba engleză cu rezidenți străini din Catalonia. Aceste materiale sunt difuzate de ‘Catalonia Today’, ziar legat încă de la începuturile sale cu grupul de presă ‘El Punt Avui’ lansat în 2004 de Carles Puigdemont, jurnalist în acea perioadă.

Cei doi sunt uniți nu numai de profesia comună, ci și de idealurile politice. Cu puțin înainte de sfârșitul anului trecut, Marcela Topor a publicat un editorial în care susținea că ‘victoria blocului separatist’ în alegerile din septembrie a fost unul dintre evenimentele cheie din 2015. Totodată, ea a salutat ‘rezoluția referitoare la demararea procesului de creare a unui stat catalan’ în pofida opoziției întâmpinate din partea guvernului de la Madrid. ‘Fără îndoială, vom vedea că activitatea politică din Catalonia va continua să mizeze pe independență’, anticipa ea în acel articol.

Nu este deci de mirare că nu lipsit de la învestirea soțului ei în funcția de lider al guvernului regional, la care a asistat de pe unul din locurile rezervate invitaților parlamentului catalan.

Cu numai o zi înainte, motoarele de căutare de pe internet ofereau o listă interminabilă de articole despre Manuela Topor, dar toate acestea dispăruseră ca prin minune duminică, susține ‘La Vanguardia’.

Potrivit portalului romaniaexpres.com, ea s-a căsătorit cu Carles Puigdemont la Iași, după ritul ortodox, iar fetițele lor, ‘una de 7 ani și alta de 9 ani, au fost botezate ortodox în Parohia Ortodoxă Română Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul și Sf. Ierarh Grigore Palama din Girona’.

Carles Puigdemont, cel de-al 130-lea președinte al Generalitat de Catalunya, s-a născut în familia unui cofetar din Amer, un sat situat la aproximativ 100 de kilometri vest de Girona. A lucrat o bună perioadă de timp ca ziarist și s-a implicat încă de tânăr în activitățile Tineretului Naționalist Catalan. În 2006, a devenit deputat în Parlamentul Cataloniei, în 2011 a fost ales primar în Girona, iar în 2015 a primit un nou mandat din partea locuitorilor acestui oraș.

La 27 septembrie 2015, separatiștii au câștigat majoritatea locurilor în parlamentul de la Barcelona (72 din 135) cu un program ce promitea demararea unui proces separatist care să se încheie în 2017. Negocierile pentru formarea unui nou guvern regional au fost însă în impas multă vreme, în contextul în care stânga anticapitalistă a refuzat să accepte reînvestirea ca șef al executivului regional a lui Artur Mas, contestat pentru politica lui de austeritate și pentru scandalurile de corupție care au lovit partidul său, Convergencia Democratica de Cataluna (CDC). În ultimă instanță, Artur Mas și-a retras sâmbătă candidatura, ceea ce a permis formarea unei ample coaliții de guvernământ, de la conservatori până la stânga anticapitalistă, decisă să profite de majoritatea absolută de care dispune în parlamentul regional pentru a proclama în termen de 18 luni independența Cataloniei.

Noul lider al guvernului regional, Carles Puigdemont, vorbește nu numai catalană și spaniolă, ci și engleză și franceză. El ‘se descurcă bine’ și în limba română, atât datorită căsătoriei cu românca Marcela Topor, cât și a nenumăratelor contacte cu diferiți politicieni și jurnaliști români, precum și a vizitelor pe care din 1998 încoace le-a făcut în România. Printre acestea, site-ul http://romaniaexpres.com menționează și călătoria în compania lui Joan Laporta, fost președinte al clubului FC Barcelona.

Sursa: AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.