Precizări ale Direcţiei Agricole Judeţene privind Programul de susţinere a produsului tomatelor în sere
Potrivit Hotǎrârii nr. 375 / 2017 din 25 mai 2017 privind modificarea şi completarea H.G. nr. 39 / 2017, valorificarea producţiei de tomate a producǎtorilor agricoli înscrişi pentru accesarea Programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate, se va face în perioadele ianuarie -15 iunie, inclusiv şi / sau noiembrie – 20 decembrie, inclusiv.
Până la data de 07.06.2017, la Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Vaslui au fost primite şi înregistrate un număr total de 65 de cereri de înscriere în Programul guvernamental, reprezentând persoane fizice care deţin atestat de producător, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi familiale şi societăţi comerciale, însumând o suprafaţǎ totală de 71.388 mp de solarii.
În perioada 23.05 – 31.05.2017, în urma notificǎrilor depuse de cǎtre 6 producători de legume, 5 persoane fizice care deţin atestat de producǎtor şi o întreprindere individualǎ, persoanele autorizate din cadrul D.A.J. Vaslui s-au deplasat in comunele Pogoneşti (3), Duda – Epureni(1), Codaesti (1), Pribesti – Codaesti (1), Suseni – Bǎcani(1) şi au verificat suprafaţa totalǎ de 7.773,75 mp solarii reprezentând cultură de tomate în perioada de rodire, în vederea valorificǎrii, de cǎtre producǎtori, a tomatelor în pieţele agroalimentare de pe raza judeţului Vaslui.
De asemenea, producǎtorii agricoli înscrişi în Registrul unic pentru accesarea Programului de susţinere a produsului tomate în spatii protejate, care valorificǎ tomatele în spatii de vânzare precum pieţe agroalimentare, târguri şi pieţe ambulante vor purta elemente de identificare puse la dispoziţie de cǎtre Direcţia pentru Agriculturǎ Judeţeana Vaslui.
Pentru a fi eligibili acordării ajutorului de minimis pentru cultura de tomate în valoare de 13.481,4 lei / beneficiar / an (3.000 euro / beneficiar / an), beneficiarii înscrişi trebuie să depunǎ la Direcţia pentru Agriculturǎ Judeţeana Vaslui toate documentele justificative respectiv factura / fila / file care atestǎ valorificarea unei producţii de tomate de minimum 2.000 kg obţinutǎ de pe suprafaţa de 1.000 mp spaţiu protejat, pânǎ la data de 27 decembrie 2017.
La nivel naţional, prin derularea acestui program guvernamental pentru acordarea ajutorului de minimis pentru producătorii de tomate, se urmărește obținerea unor produse de calitate superioară, pe piaţa româneascǎ, competitive cu cele de pe piaţa europeană, precum și o eficiență economică în realizarea și valorificarea acestora.