Michael Ionescu, sau cum se vede lumea prin ochiul magic al aparatului de fotografiat
A descoperit fotografia în urmă cu cinci ani, iar de atunci a surprins în imagini mii de peisaje sau oameni, dând viaţă propriilor poveşti, dând noi dimensiuni unor lucruri aparent banale. A câştigat, numai în ultimul an, 38 de premii la concursuri internaţionale de artă fotografică, dar spune că mai are multe de învăţat pentru a fi un nume cunoscut în domeniu. Este vorba de Michael Ionescu, un tânăr de 34 de ani, din Huşi, un tânăr pentru care arta este un mod esenţial de a trăi.
Michael Ionescu s-a născut şi a trăit la Vaslui. Prima lui pasiune a fost dansul. Şi-a format o trupă şi a câştigat zeci de premii la diverse concursuri din ţară. Ca mulţi dintre români, a plecat peste hotare, în dorinţa de a realiza mai mult. În Anglia, unde a locuit şapte ani, a descoperit pasiunea pentru fotografie. “În urmă cu 5 ani ,când eram în Anglia , mi-am cumpărat primul aparat foto şi am început să fac fotografii. Fotografiam orice: natura, oamenii, animale. Un fotograf amator mi-a spus aşa: “Înainte să ajungi să fotografiezi oameni, trebuie mai întâi să înveţi tehnicile fotografice”. După aceea, o mare perioadă de timp mi-a fost frică să fotografiez vreo persoană. Aşa că am început cu macro-uri, peisaje şi compoziţii geometrice. Dar mereu am fost atras să fotografiez oameni. Iubesc expresivitatea şi privirile puternice, îmi place să interacţionez cu cei din jurul meu. Primele fotografii i le-am făcut soţiei mele, pe care am avut-o ca model. Pe urmă am încercat să învăţ totul despre editare şi fotografie de la oameni cu renume din acest domeniu, de la profesionişti din Anglia. Aşa am aflat tainele editării, am învăţat să fac fotografie comercială şi totul despre cum se dezvoltă acest tip de fotografie, despre ce se caută astăzi, despre ce vor oamenii să regăsească într-o fotografie“, ne spune Michael Ionescu.
Acesta mărturiseşte că, în realizarea unei fotografii, 50% reprezintă pregătirea şedinţei foto şi fotografierea şi 50% editarea. De cele mai multe ori timpul de editare al unei imagini durează mai mult decât şedinţa foto.
În 2013 a revenit în România şi a devenit producător foto-video. A colaborat cu actorul Daniel Budeanu, un mai vechi prieten, si a avut mai multe colaborări cu diferiţi artişti etno, a fost invitat la mai multe emisiuni tv. Lucrările pe care le-a considerat mai valoroase le-a trimis la diferite concursuri internaţionale de artă fotografică şi, în mai puţin de un an, a reuşit să câştige 38 de premii internaţionale în diferite ţări, cum ar fi Italia, SUA sau Turcia.
Participarea la marile concursuri, spune Michael, a fost un test, pentru a avea o dimensiune exactă a valorii lucrărilor pe care le realizează. “În timp m-am specializat pe fotografie comercială -portret, copii, fashion, şedinţe de familie. Decorul îl aleg în funcţie de ceea ce fotografiez. Prefer decorul natural, în aer liber, chiar dacă nu este foarte comod să transporţi un mini-studio în diverse locaţii. Îmi place ca fotografiile mele să fie diferite, să fac astfel încât fiecare persoană fotografiată să se simtă ca un artist, ca un personaj dintr-un film, să arate că în revista, să fie diferit faţă de viaţă reala, să fie special”, spune el.
Michael vorbeşte mult despre pasiunea lui, despre tehnicile de lucru, despre experienţele pe care le-a trăit. Cert este că are o mare calitate: oricine îi priveşte fotografiile, intra intr-o altă lume, plină de culoare, tandreţe şi candoare, o lume văzută şi dăruită lumii întregi de Michael Ionescu. În galaria foto de mai jos vă invităm să descoperititi şi voi această lume.O galerie foto cu mai multe fotografii ale artistului puteţi găsi la https://www.flickr.com/photos/133549817@N02/
Mihai Rodan