O luminiță misterioasă a traversat cerul județului Vaslui

O luminiță misterioasă care a străbătut cerul Moldovei, joi noaptea, a atras atenția cercetătorilor din Iași. A trecut cu o viteză de aproximativ 30 de kilometri pe oră și a fost filmat și fotografiat de sistemul video de monitorizare a corpurilor cerești al unei stațiuni de cercetare. Oamenii de știință spun că este vorba despre un micrometeorit, primul de altfel, detectat vreodată de aparatura de la noi. Deocamdată, corpul misterios nu a fost găsit.

Joi noaptea, la ora 1 și 37 de minute, un punct luminos a fost detectat de sistemul de monitorizare al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. A străbătut cerul pe deasupra Bârladului, Vasluiului, Iașiului și a căzut, cel mai probabil, undeva în județul Botoșani.

Este vorba despre un micrometerorit. Traiectoria acestuia este undeva dinspre vest spre est. Viteza de deplasare fiind de câțiva zeci de metri pe secundă. Acest sistem de monitorizare e prima dată când vede un astfel de micro-meterorit”, a spus directorul Stațiunii de Cercetare.

În timpul rotației sale în jurul Soarelui, Pământul întâlnește tone de material extratestru, precum meteoriții, care intră în atmosferă, unde se dezintegrează. Astfel, de regulă, corpurile cerești care ajung pe pământ au diametre minuscule, de zecimi de milimetri. Acestea produc fenomene optice vizibile doar cu aparatură specială, cum sunt cele trei camere care au filmat și fotografiat micrometeoritul.

Orice pietricică de câtiva cm sau mai mare, până la 20 de metri, atunci când intră în atmosferă, la frecarea cu aerul se distruge și, practic, pe sol, nu prea ajunge mare lucru. Dacă ajung, ajung particule milimetrice, care ar fi un praf meteoric, care, uneori, ajunge cu ploaia și se depune”, a spus un astronom.

Primul meteorit observat în România a fost găsit pe un câmp din Mureș, în urmă cu 170 de ani și cântărea 22 de kilograme. În aproximativ două zile, cercetătorii din Iași vor găsi și zona în care a căzut acum micro-meteoritul. Potrivit specialiștilor, în anumite perioade din an, de pe cer pot cădea între 100 și 140 de meteoriți pe oră, în special în perioada ploilor de stele căzătoare. Dar foarte puțini pot fi observați cu ochiul liber.