O carte pe zi: ”Prietenul din viitor”, de Camille Deangelis

”Îmi pare rău! țipă Cass în timp ce își flutura mâinile, încercând să scape din strânsoarea mamei și să-și elibereze urechea. Îmi pare rău! Nu am vrut să se întâmple asta!

-Mamă, te rog! imploră Josie și puse o mână pe brațul mamei, dar doamna Clifford se scutură și o lovi pe Cass peste cealaltă ureche, cât putu de tare. (…)

 În cele din urmă, doamna Clifford îi dădu drumul, iar Cass își îngropă fața la pieptul lui Josie. Aceasta îi apăsă o batistă pe una din urechi, apoi pe cealaltă, căci sîngerau amândouă. 

-Voi, copii, o să mă omorâți, spuse ea. Acum, ieșiți. Nu vreau să vă mai văd azi. Doamna Pike o să vă aducă sus masa.

-Dar e ziua mea, suspină Cassie.

La aceste vorbe doamna Clliford păru să uite de oboseală. Râse forțat.

-Ai auzit ce am spus, Cassandra? Chiar crezi că meriți tort? Sau cadouri? 

-Nu e correct! Nu știam că o să-l mănânce!

Josie se uită la fața mamei lor și văzu cum mandibula i se încleșta în timp ce strânge din dinți. Se ridică de pe scaunul de la pian, făcu un pas spre cass și îi mai trase o ultimă palmă.

-Aș putea să te omor, șopti ea. Aș putea să își frâng gâtul. ”

Nu va lăsați influențați de faptul că este o carte apărută ca o recomandare pentru copii. Este o carte pentru toată lumea, indiferent de vârstă, o carte care ne predă sau ne reamintește cele mai importante lecții: cea a prieteniei, a puterii adânc ascunsă în inima copiilor, a empatiei și a fragilității sufletului.

Și totuși, vorbim de un roman de ficțiune, în care autoarea, Camille DeAngelis sfideaza pur si simplu realitatea, un roman în care fascinatia pentru universurile alternative, calatoriile în timp, se împletesc cu prieteniile ce nu tin cont de limite si pasiunea pentru aventura,

Acțiunea urmărește viața a doi copii – Josie și Alec. Amândoi locuiesc în aceeași cameră a aceleiași case, de pe strada Sparrow. Și totuși nu s-au întâlnit niciodată. Josie trăiește în 1915, în timp ce Alec este în 2015.

Mama lui Josie se recomandă ca fiind medium și în același timp este o mama groaznică pentru Josie și pentru sora sa, Cassie. 

Este imposibil să parcurgi această carte și să nu fii afectat de drama acestor copii, dar poate tocmai brutalitatea unor personaje mărește realismul, conectează cititorul la nivel personal și stabilește o bază solidă pentru o poveste puternică.

“Prietenul din viitor” este nu doar o lectura pasionanta, dar si o emotionanta lectie despre sinceritate, curaj si dorinta de a face intotdeauna ceea ce este bine, trecand peste orice piedici si obstacole.

Rubrică realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene Nicolae Milescu Spătarul Vaslui.

Cartea poate fi găsită la Secția de împrumut la domiciliu pentru copiii a Bibliotecii Județene